BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor helt ute av italiensk mobillisens

Telenor er ikke lenger interessert i å drive mobiltelefoni i Italia, etter at selskapet tapte kampen sammen med partnerne i det BT-ledete konsortiet Picienne i fjor. BT har samlet sammen noen av de tidligere partnere i et nytt konsortium, Blue, der Telenor ikke er med.

22. mars 1999 - 14:30

Telenor var innstilt på å iverksette ambisiøse planer i det italienske mobilmarkedet gjennom konsortiet Picienne. Telenors styre ga prosjektledelsen klarsignal til å forplikte selskapet for 1,3 milliarder kroner dersom Picienne fikk den tredje lisensen som ble tildelt i fjor sommer. Slik gikk det ikke, og Picienne, der Telenor sto som en av tre hovedeiere med 20 prosent (i tillegg til British Telecom med 26 prosent og Mediaset 25 prosent) måtte se seg slått av Wind, bestående av France Telecom, Deutsche Telekom og italienske Enel SpA.

British Telecom (BT) har imidlertid valgt å melde sin interesse for Italias fjerde mobillisens som ventes tildelt i sommer. Selskapet deltar med 21 prosents eierandel i et konsortium bestående av eiere fra de to tapende konsortiene ved lisenstildelingen i fjor. Foruten BT er Autostrade (35 prosent), Mediaset (10), Benetton (10), Distacom (10), Banca Nazionale del Lavoro (7) og ENI (7). Den italienske staten er indirekte majoritetseier i Autostrade.

Blue-konsortiet vil investere seks trillioner lire, eller 3,41 milliarder amerikanske dollar over tre år, og tilsette 5.000 personer.

Årsaken til BTs sterke interesse for det italienske mobilmarkedet, ligger blant annet i at det er Europas største med mer enn 21 millioner kunder og en penetrasjon på nordisk nivå (40 prosent). Markedet er fremdeles i sterk vekst med ni millioner nye kunder i 1998, og det er ventet en tilsvarende vekst i år. BT er også med på eiersiden i Albacom, en av de italienske fastnettoperatørene der Banca Nazionale del Lavoro, Mediaset og ENI er medeiere.

Sjef for BTs europeiske virksomhet, Pat Gallagher, sier i en pressemelding at det fremdeles er potensial i det italienske mobilmarkedet, og at BT ønsker å etablere løsninger bestående av fast og mobiltelefoni.

Det er ventet at den italienske regjeringen vil tildele landets fjerde GSM-mobillisens i juni.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.