BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor i joint venture med IXC

Sammen med den amerikanske telekomoperatøren ICX Communications etablerer Telenor Global Services et joint venture for å levere infrastrukturtjenester til europeiske teleoperatører når markedet åpnes for konkurranse etter nyttår.

Frode Eriksen
16. okt. 1997 - 17:06

Venturet, som foreløpig har fått navnet EurOn, skal etableres med hovedkontor i London, der det skal bygges opp en svitsj for å styre den internasjonale trafikken. I første omgang er andre europeiske teleoperatører venturets marked. Tjenester skal bygges opp i Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Belgia, Nederland, Spania, Italia, Østerrike og Sveits - markeder som utgjør 80 prosent av den internasjonale trafikken fra Europa.

Ingen av partene vil si hvor mye de investerer i venturet, men markedsdirektør i Telenor Global Services, Gisle Wold Larsen, sier til digi.no at det er snakk om betydelige summer.

Prosjektleder for venture-avtalen i Telenor Global Services, Kjell Amundsen, sier til digi.no at en fram mot februar neste år skal bygge opp en europeisk infrastruktur, før selskapet etablerer kommersielle tjenester. Den nye infrastrukturen skal også knyttes til Telenors eget nett.

Telenors kunnskap om det europeiske markedet, skal sammen med IXCs kunnskap om salg av tjenester i et allerede åpent og fullkommersialisert telemarked, danne kjernen i det nye selskapet. 1. januar er en viktig dato: Det er dagen da de fleste av de større telemarkedene i Europa åpner for konkurranse fra flere aktører enn de tradisjonelle nasjonale teleoperatørene.

- Vi ser i første rekke teleoperatører som våre kunder, men vil etter hvert vurdere å gå ut i detaljmarkedet for å tilby tjenester direkte til kunder, sier Amundsen.

Telenor kontrollerer i realiteten det nye joint venturet, som eies 40 prosent hver av Telenor og IXC Communications, mens 20 prosent eies av Clarion Resources Communications Corp., der Telenor Global Services eier omlag 50 prosent fra før.

- Vi ser at flere mindre operatører på "carriers-carrier"-markedet klarer seg svært bra. I USA er vi fortalt at det finnes mange hundre slike operatører, mens vi så langt har rundt 50 i Europa, sier Gisle Wold Larsen.

- Mindre aktører med gode teknologiske løsninger finner sine nisjer, sier han, og tror at en vil se den samme utviklingen i Europa som i USA.

Om den første delen av satsingen i Europa går bra, vil neste skritt for selskapet være å tilby intrastrukturtjenester til detaljistene.

IXC Communications har i dag noen av de største av USAs telekomaktører på kundelista, som AT&T, MCI, Sprint, WorldCom, Frontier, Excel, Cable & Wireless og LCI, på en infrastruktur som strekker seg over hele det amerikanske kontinentet. Selskapet hevder selv at det opererer det mest moderne nasjonale digitale nett i USA.

- Utfordringene og mulighetene i markedet er like til de vi har hatt i USA på 80-tallet. Dette venturet utvider IXCs internasjonale tilstedeværelse og gjør det mulig for IXC å vokse på et nytt marked, sier styreleder i IXC, Ralph Swett.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.