BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor i sluttforhandlinger om mobil i Thailand

Telenor er et av fire selskap som er i sluttforhandlinger om medeierskap i det thailandske mobilselskapet Total Access Communications Pcl (TAC). Telenor bekrefter at selskapet fremdeles er i samtaler med TAC.

Frode Eriksen
1. sep. 1999 - 10:26

Telenor sendte i fjor Knut Reed til selskapets nyåpnede Singapore-kontor for å undersøke mulighetene for selskapet på det asiatiske markedet. Blant de sakene han arvet var en mulighet Telenor har arbeidet lenge med, å bli medeier i Thailands nest største mobilselskap, TAC.

Så langt har Telenor ikke vært fornøyd med betingelsene, for den generelle holdningen fra selskapet er at de prosjektene en engasjerer seg i, er at selskapet skal ha muligheter for innflytelse.

Ifølge Dow Jones Newswires er Bell Canada International og Telenor to av fire selskap som fremdeles er i samtaler med TAC om medeierskap, og selskapets viseadministrerende direktør Premon Pinskul sier til nyhetsbyrået at en forventer en avtale med en av de fire aktørene i løpet av tre måneder.

Pressetalsmann i Telenor, Dag Melgaard, bekrefter at det er samtaler mellom selskapet og Telenor.

Det begynner imidlertid å haste for TAC. Selskapet har en gjeld på over én milliard dollar som selskapet trenger hjelp til å betjene fra en ny partner med penger. I fjor måtte selskapet reforhandle en gjeld på over 500 millioner dollar og allerede i april 2001 forfaller en regning på 150 millioner dollar.

Hovedkonkurrenten Advances Info, fikk tidligere i år Singapore Telecom med på eiersiden med 20 prosent, noe som betyr kompetanse og teknologioverføring. Singapore Telecom vurderte tidligere å kjøpe seg opp i TAC, men fant altså markedslederen mer interessant.

TAC regner med at en utenlandsk partner vil kunne nøye seg med 25 prosents egenandel av selskapet for rundt 400 millioner dollar.

Det kan også se ut som om det begynner å haste for en eventuell utenlandsk partner, i det de asiatiske økonomiene, som har lidd kraftig under "Asia-krisen" de siste par årene, nå ser tegn til oppgang igjen. Dette tror mobilselskapene også vil bidra til ny vekst i markedet.

Ifølge Dow Jones mener analytikere at TAC-aksjen er kraftig undervurdert på Singapore-børsen, sammenlignet med tilsvarende aksjer.

Hovedaksjonær i TAC er thailandske United Communication Industry Pcl, og selskapet har lenge kjempet for å beholde den rollen, men får samtidig skylden for at TAC ikke sitter med en internasjonal partner etter måneder og år med forhandlinger. Forsøk på å skaffe kapital fra finansielle investorer har så langt ikke lykkes.

Thailand er et stort marked med 60 millioner innbyggere og med en mobilpenetrasjon på bare tre prosent.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.