BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor i startgropa med ny Internett-pakke

Telenor Internett jobber på spreng for å få ferdig den nye Internett startpakken innen utgangen av måneden. Fremdeles gjenstår mye arbeid og testing - ikke minst Mac-tilpasning - før den nye CD-ROM-en kan slippes.

Øystein Kvistad
6. okt. 1997 - 18:38

- Vi skal ha et møte med Apple Norge tirsdag der vi skal se på hva som bør og kan gjøres av tilpasninger av startpakken for Macintosh, opplyser produktgruppesjef Jørn Enersen i Telenor Nextel til digi.no.

Startpakken har støtte for Motorolas 68000-plattform fra Mac OS versjon 7.1 og oppover, mens PowerPC-brukere må ha Mac OS 7,5 eller høyere for å kjøre Nextel-pakken. Apple har nær sagt "hyllevareløsninger" som kan fikse de fleste av Nextels problemer, og det er dét møtet i morgen skal handle om. Likevel vil en skikkelig Mac-tilpassing neppe være klar før det første opplaget av Telenor nye Internett startpakke lanseres rundt månedsskiftet oktober/november, tror Enersen.

- Det er fremdeles en del arbeid som gjenstår, blant annet er vi ikke ferdige med en multimediabasert opplæringssekvens som skal legges inn på CD-ROM-en for å forenkle installasjonen for førstegangsbrukere. I tillegg må produktet testes enda grundigere før vi tør å slippe det ut på markedet. Derfor kan jeg heller ikke si noe sikkert om når den nye startpakken blir tilgjengelig, men i øyeblikket ser det ut til at produksjonen kommer i gang rundt 20. - 25. oktober, med sikte på distribusjon ut til de store kjedeforhandlerne som Elkjøp én uke senere, opplyser Enersen.

Hvor stort opplaget blir er også usikkert, men trolig vil antallet ligge rundt 20.000. Startpakken skal ikke sendes ut til eksisterende Nextel-abonnenter, men tilbys nye Internett-kunder.

For å følge Konkurransetilsynets pålegg om at nye brukere selv skal kunne velge startside i sin nettleser, legger Telenor Nextel opp til at brukerne får valget mellom å velge "SOL" (Scandinavia Online) eller "Andre" når startpakken installeres.

- Foreløpig er det slik det ser ut til å bli, ja. Under samlerubrikken "Andre" vil brukerne få listet opp rundt regnet ti innholdsleverandører/gatewayer, sier Enersen til digi.no.

Med den løsningen Enersen skisserer legger altså Telenor Nextel opp til en nærmest bokstavelig tolkning av avtalen som ble inngått mellom Konkurransetilsynet, Telenor og Schibsted i juni i år. I denne avtalen heter det mellom annet at:

  • "SOL A/S vil gi alle internettbrukere og alle aksessleverandører tilgang til SOL på ikke-diskriminerende vilkår."
  • "Telenor A/S og Telenor Nextel A/S vil avstå fra å hindre aksesskunder i å velge andre førsteoppslagssider enn SOL gjennom avtaleklausuler som uttrykkelig pålegger aksesskundene å avstå fra dette."
  • "Nettleseren i Telenor Nextels aksessprodukt «Telenor Internett» som distribueres i massemarkedet skal ha en installasjonsprosedyre som gir brukeren anledning til å velge sin fremtidige startside ved installasjonen. Brukeren skal kunne velge mellom to eller tre alternativer som presenteres samtidig: SOL og andre generelle verter eller innholdsleverandører (samt eventuelt Telenor Nextels hjemmeside). Brukeren må aktivt velge startside, enten vedkommende ønsker SOL eller noe annet som startside.[...] Valget kan for eksempel foregå som følger: Man velger startside for fremtidige oppslag på Internett ved å trykke på den knapp man ønsker, SOL, «andre verter eller oppslagssider» (med en «vedlagt» oversikt) og Telenor Nextels hjemmeside. Etter eventuelt å ha valgt «andre verter eller oppslagssider», vil brukeren gis valget mellom en rekke innholdsleverandører og generelle eller spesielle verter til Internett. Brukeren må så aktivt velge mellom disse ved å «trykke på» det alternativ han ønsker. [...] På grunn av dynamikken i markedet kan Telenor Nextel dessuten vanskelig gi en fullstendig uttømmende liste over verter og innholdsleverandører til enhver tid i denne oversikten. Oversikten vil imidlertid inneholde en henvisning til Kvasir (som også kan hentes opp som startside ved et tastetrykk). Kvasir som startside vil gi oversikt over verter og innholdsleverandører som til enhver tid er aktuelle i markedet. Etter installasjonen vil brukeren ha mulighet til å definere førstesideoppslag etter sitt eget aktive valg. Dette kan være SOL, Nextels hjemmeside eller en hvilken som helst annen vert eller hjemmeside. Dette vil kunne gjøres enkelt ved tre tastetrykk."

Disse forpliktelsene skal gjelde for to år fra og med 17. juni 1997. Men dersom markedsforholdene i de relevante markedene endres vesentlig i denne perioden, vil partene kunne ta dette opp til reforhandling med Konkurransetilsynet, heter det i avtalen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.