Telenor i tvil om ny italiensk mobil-lisens

Telenor har ennå ikke bestemt seg for om selskapet skal delta i konkurransen om Italias fjerde mobil-lisens som den italienske regjeringen ønsker å dele ut før sommeren. Flere av Telenors tidligere partnere går imidlertid for lisensen.

Telenor har ennå ikke bestemt seg for om selskapet skal delta i konkurransen om Italias fjerde mobil-lisens som den italienske regjeringen ønsker å dele ut før sommeren. Flere av Telenors tidligere partnere går imidlertid for lisensen.

Italias tredje mobillisens ble tildelt Wind-konsortiet (blant andre France Telecom og Deutsche Telekom) i fjor. Nå vurderer taperne i kampen om denne mobilisensen, konsortiene Picienne og Telon, å samarbeide om landets tredje mobillisens som etter planen skal tildeles før sommeren.

Det italienske mobilmarkedet er svært interessant, i hovedsak fordi det er verdens største GSM-marked med unntak av Kina. Penetrasjonen er sterkt voksende, spesielt på grunn av sterk interesse for forhåndsbetalte mobilkort.

Telenors andel i Picienne var 20 prosent, mens andre viktige partnere som British Telecom (BT) og Mediaset holdt henholdsvis 26 og 25 prosent. I Telenor er man imidlertid usikre på om det er en god nok forretning i å delta i et samarbeid om landets fjerde mobillisens.

Prosjektleder i Telenor, Per Simonsen sier til digi.no at selskapet ikke har bestemt seg for om en skal gå for Italias fjerde mobillisens.

Telenor-styret var villig til å investere 1,3 milliarder kroner for sin andel i Picienne i fjor, men ifølge Simonsen er det stor forskjell på tredje og fjerde lisens. Så stor at det ikke er gitt at Telenor deltar i en ny konkurranserunde, selv om andre partnere i Picienne skulle komme til noe annet.

Flere italienske aviser har gjennom høsten rapportert om stadig mer kontakt mellom deltakere i Picienne-konsortiet og Telon-konsortiet. Imidlertid er kontakten begrenset til noen av de tidligere interessentene. Blant Telon-eierne er Autostrade (motorvei-eier) og Hong Kong-selskapet Distacom tilbake mens Picienne-konsortiets aktive partnere, BT og Mediaset foruten en italiensk bank og et energiselskap, fremdeles skal snakke sammen. Blant de mulighetene som diskuteres er at deltakere fra de to konsortiene etablerer ett nytt felles selskap der de eier 50 prosent hver.

Simonsen sier at Telenor fremdeles kan være interessert i å delta i konkurransen om den fjerde lisensen på andre betingelser, og at dette i så fall vi skje i en annen konstellasjon enn det Picienne var.

- Picienne ble konstruert for å by på den tredje lisensen. Derfor er det ikke naturlig for det samme konsortiet å by på den fjerde lisensen, sier Simonsen.

Betingelsene for den nye lisensen kommer etter all sannsynlighet i mars, og det er ikke ventet at Telenor vil ta stilling til om selskapet skal delta i et eventuelt nytt selskap før den tid.

Til toppen