JUSS OG SAMFUNN

Telenor ikke helt fri fra sibirsk mareritt

Vimpelcom-aksjonæren Farimex dropper milliard-søksmålet, men aksjene er ikke frigitt.

16. apr. 2010 - 09:32

(Artikkelen er oppdatert til NTBs utvidede melding.)

Moskva/Oslo (NTB-Einar Olsen): Det lille russiske selskapet Farimex trakk fredag søksmålet mot Telenor og droppet alle krav mot det norske telekomselskapet.

Men fortsatt holder namsmannen i Moskva Telenors aksjer i VimpelCom i arrest.

- Vi er helt avhengig av å få tilgang til aksjene fordi det er de eiendelene Telenor skal legge inn i det nye selskapet VimpelCom Ltd, sier pressetalsmann Dag Melgaard i Telenor. Han håper problemet løser seg raskt fordi fristen for å innbetale kapitalen i det nye selskapet er 20. april.

Så langt har interessen for å delta i det nye selskapet vært stor hos alle aksjonærer. Vi er oppe i 97 prosent, og det er langt over hva som er nødvendig for å tvangsinnløse resten, sier Melgaard.

Rivalene enige

Den årelange striden mellom russiske Altimo og Telenor om kontrollen i ukrainske Kyivstar og russiske VimpelCom ble løst i oktober i fjor ved at de to store eierne ble enige om å etablere et helt nytt selskap, VimpelCom Ltd, registrert på Bermuda og med hovedkontor i Amsterdam.

I det nye selskapet skal Telenor eie 38,84 prosent og Altimo 38,46 prosent. Resten av aksjene er spredt, men fredag var det altså bare 3 prosent av de øvrige eiere i gamle VimpelCom som ikke hadde registrert sin interesse for det nye selskapet.

- Vi er godt fornøyd med utviklingen i Russland siden oktober, og dagens melding om hvordan Farimex trekker søksmålet er selvsagt positiv. Men vi har opplevd så mye i Russland at vi venter med å feire til aksjene er frigitt, sier Melgaard.

Farimex ute

Miniselskapet Farimex eide bare 0,002 prosent av VimpelCom. Likevel klarte domstolen i Sibir, der saken har versert, å avsi dom for at Telenor skulle betale 1,7 milliarder dollar i erstatning for å ha hindret VimpelCom i å kjøpe et helt annet teleselskap i Ukraina. Inntil erstatningen er betalt, ble aksjene i VimpelCom tatt i arrest.

Farimex har hele tiden blitt sett på som et stråselskap for Altimos hovedeier, oligarken Friedman, noe som kan forklare de domsavsigelser man har opplevd i rettslokalene i Sibir. I det nye selskapet skal ikke Farimex ha noen rolle.

- En naturlig konsekvens av dagens melding om at søksmålet er trukket bør være at aksjene omgående blir frigitt, sier Melgaard. Samtidig minner han om de mange vanskene Telenor har opplevd i østerled.

Markedet derimot tok imot meldingen fra Sibir med optimisme. Telenor-aksjen steg fra børsens åpning og lå etter en times handel 2,5 prosent over torsdagens sluttnotering. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.