BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor ikke skremt av konkurrentene

Telenor er så langt ikke skremt av hva konkurrentene har tatt av markedsandeler i telemarkedet. Selskapet økte overskuddet første kvartal med 240 millioner kroner sammenliknet med samme kvartal i fjor. Omsetningen økte med 17,5 prosent til 6,7 milliarder kroner.

Frode Eriksen
4. mai 1998 - 13:29

Konserndirektør Torstein Moland, sier at selskapet med en markedsandel på nær 100 prosent vil måtte tape markedsandeler. Spørsmålet er hvor mye. I det første kvartalsresultatet med fri konkurranse på det norske telemarkedet er det i hvert fall ikke mye som tyder på at Telenor taper noe særlig i markedet.

Moland understreket at det er flere fakturer som påvirker resultatene til Telenor, og at noe av den sterke veksten kan tilskrives den generelle konjunkturøkningen i samfunnet, med økt behov for å ringe, for eksempel med mobiltelefon. I tillegg kommer strukturelle endringer i markedet, og Moland pekte spesielt på veksten innenfor Internett som noe som slår positivt ut for Telenor.

- Rundt 15 prosent av lokaltrafikken i dag kan tilskrives internettbruk, som er et område i stadig vekst.

Første kvartals driftsinntekter endte på 6.776 millioner kroner, opp 17,5 prosent (eller 1008 millioner) fra samme kvartal i fjor. Driftsresultatet etter første kvartal var 774 millioner kroner mot 536 millioner kroner i samme periode i fjor. Nettbaserte tjenester utgjør 70 prosent av veksten.

Resultat før skatt ble 493 millioner kroner mot 387 millioner kroner i 1997. Selskapene i Telenor-konsernet bidrar så langt i år med et underskudd på 291 millioner kroner, tilsvarende en minus på 82 millioner i samme periode i fjor.

Også fra den internasjonale aktiviteten til Telenor øker underskuddet, selv om selskapet i sin kvartalsrapport bemerker at verdistigningen er sterk, og at utgiftene nå kommer grunnet kostnader forbundet med oppstart av en rekke store prosjekter.

På fastnettet øker ringevolumet med 22 prosent for telefoni/ISDN i forhold samme kvartal i fjor, og korrigert for påsken er veksten i år likefullt på 15 prosent. Sterkest vekst er det på lokaltelefoni og mot utlandet.

Telenor styrker posisjonen på mobiltelefoni med 952.000 GSM-kunder ved kvartalets utgang (pluss 81.000). Telenor Mobil begynner også så vidt å kaste kroner av seg med driftsinntekter på 1.311 (pluss 1.074 fra 1997), som endte med et driftsresultat i kvartalet på 179 millioner kroner, mot 134 millioner i fjor.

Investeringene i første kvartal ble på 2.005 millioner kroner, opp fra 1.421 millioner kroner i 1997. Investeringene fordeler seg med omlag 50 prosent i Norge og ditto i utlandet, hovedsakelig i tyske Viag Interkom, østerrikske Connect Austria og ukrainske Kievstar.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.