BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor inn i ZAO Kyivstar

Telenor investerer omlag 300 millioner kroner i et ukrainisk mobilnett og går inn på eiersiden i selskapet ZAO Kyivstar GSM med en eierandel på 35 prosent.

Frode Eriksen
30. mars 1998 - 13:24

ZAO Kyivstar GSM er operatør av et GSM 900 mobilnett i Ukraina som ble åpnet i desember i fjor. Selskapet har lisens for GSM-mobiltelefoni i Ukraina og forventer å investere rundt 600 millioner kroner i infrastruktur de neste to årene.

Foruten Telenors andel på 35 prosent eies ZAO Kyivstar GSM av Sputnik funds med 14 prosent og ukrainske partnere med 51 prosent.

Investeringen betyr at Telenor engasjerer seg i et nytt prosjekt i det tidligere Sovjetunionen. I Ukraina bor det 52 millioner innbyggere, mens mobilnettet bare hadde dekning for de vel 2,5 millioner innbyggere i Kiev fra starten. Målet er å utvide nettkapasitet og dekningsområde med tre millionbyer de neste to årene.

Landet har i dag vel 56.000 mobilbrukere, fordelt med 50.000 på et analogt NMT-system, og vel 6.000 GSM-brukere. Med forhandlernett allerede på plass forventer Kyivstar raskt å ta store deler av veksten i det ukrainske GSM-markedet.

- Utbygging av mobilnettet i Ukraina er ledd i en bredere GSM-satsing i Russland og de tidligere russiske stater, sier regiondirektør i Telenor, Ole Johan Haga, som sitter med ansvaret for Russland, Ukraina og Baltikum.

Telenor er medeier i et av de hurtigst voksende mobilselskapene i Russland, North-West GSM, som driver et GSM-nett i St. Petersburg. Der eier Telenor, sammen med andre nordiske teleoperatører, 49 prosent av aksjene. North-West GSM har nå over 60.000 GSM-abonnenter. Telenor eier også 49 prosent av aksjene i Stavtelesot, en GSM-operatør i Stavropol, og i Extel, GSM-operatøren i Kaliningrad som åpnet nettet høsten 1997.

Ericsson er hovedleverandør av basestasjoner og sentralutstyr.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.