Telenor innkalt til Post- og teletilsynet

Telenor vil omorganisere måten det norske internettet fungerer. Internett-bransjens allianse Nettforum har ikke fått noe svar, men det får kanskje Post- og teletilsynet...

Telenor vil omorganisere måten det norske internettet fungerer. Internett-bransjens allianse Nettforum har ikke fått noe svar, men det får kanskje Post- og teletilsynet...

Telenor arbeider med en kraftig omlegging av hvordan det norske internettet fungerer.

Som navnet sier består Internett av en rekke datanett eid av forskjellige selskaper som er koblet sammen. Men her i Norge er det ikke så mye "inter", det er mest en sentral: Datanettene er koblet sammen gjennom to sentraler, de to NIX-punktene drevet av Universitet i Oslo.

Les også

Hittil har Internett-leverandører utvekslet trafikk mellom brukere og servere i hverandres nett gratis, men bredbåndslinjer, video og dårlige tider er i ferd med å sette en stopper for dette.


Nå vil Telenor bare la en håndfull av de største operatørene utveksle trafikk fritt med seg selv - over direktelinjer mellom selskapene. Resten henvises til NIX-punktet.

De mindre Internett-leverandørene vil få følgende valg: Inngå en samtrafikkavtale med Telenor eller en av de andre ringvei-operatørene, eller bli igjen på gratissystemet NIX tilbyr. Telenor sier det ikke rett ut, men det er klart at gratissystemet over tid vil gi lavere fart. Hvor mye, hvor fort og hva prisene blir, vil ikke informasjonssjef Eirik Øiestad i Telenor Business Solutions si noe om.

Men det er klart at det nye systemet Telenor foreslår, vil øke prisene for nettaviser, nettbanker og andre bedrifter som har nettssider hos de mindre Internett-operatørene.

Dette skaper nå stor usikkerhet i den norske Internett-bransjen. Dette har fått innholdsleverandørenes bransjeallianse, Nettforum, til å reagere. Nettforum er videreføringen av innholdssammenslutningen Innholdsnett og er underlagt Mediebedriftenes Landsforening (MBL) Nettforum-leder og sjef for Aftenposten Multimedia, Bent Nordbø, har derfor bedt Konkurransetilsynet og Post- og teletilsynet om å vurdere Telenors planer.

- Post- og teletilsynet har invitert Telenor i januar for å høre om hva selskapet planlegger. Senere har tilsynet invitert 13 sentrale instanser i bransjen til et nytt møte, forteller Nordbø til digi.no.

Hverken Nordbø eller NRK Futurum-sjef Svein Prestvik har fått noen informasjon av Telenor om hva selskapet planlegger eller hva det vil bety økonomisk for dem.

Til toppen