Telenor-investering løfter seg aller mest

På listen over verdens raskest voksende mobilselskaper, ligger Telenors satsning i Russland på topp.

På listen over verdens raskest voksende mobilselskaper, ligger Telenors satsning i Russland på topp.

På topp 20-listen til Gartner Group er det Mobile TeleSystems fra Russland som kommer nærmest, med en vekstrate på 58,7 prosent. Ellers er ingen over 32 prosent vekst.

Men russiske Vimpelcom, som Telenor eier deler av, vokste i fjor med 135 prosent. Og her er det ikke snakk om å vokse fra lite til dobblet av lite. Vimpelcom var i fjor ikke engang inne på listen over de 20 største, men ligger for 2004 på niendeplass, med 26,5 millioner abonnenter. Dermed er de størst i Russland og helt på størresle med Vodafone i Tyskland og T-mobile.

Gartners tall gjelder vel og merke bare antall abonnenter, og inntjening per kunde er trolig langt mindre i Russland enn i Tyskland, så økonomisk sett er det fremdeles forskjellige divisjoner.

Listen toppes av to kinesiske selskaper. China Mobile har 204 millioner, mens China Unicom har 112 millioner abonnenter.

De 20 største operatørene fikk i 2004 til sammen 117 millioner nye abonnenter, og har dermed totalt 811 millioner til sammen. Halvparten av veksten kom i Asia og Stillehavsregionen.

Til toppen