BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor kan få svensk DCS 1800-lisens

Telenor intensiverer kampen mot Telia om de svenske mobilkundene. Gjennom Telenordia AB ønsker Telenor å kjøpe Malmø-selskapet Tele8, som er en av fire operatører som har fått lisens på det svenske DCS 1800-nettet.

Øystein Kvistad
8. sep. 1997 - 14:18

Telenordia AB - som er et joint venture eid av Tele Danmark, British Telecom og norske Telenor - investerer nå like mye på det svenske markedet som erkefienden Telia satser i Danmark.

Nettopp dét er ingen tilfeldighet, for Tele Danmark har den siste tiden tapt betydelige markedsandeler på sitt hjemmemarked til Telia og Kinnevik-eide Netcom Systems. De svenske selskapene hevder nå å ha åtte prosent hver av det danske telemarkedet på tilsammen 13 milliarder kroner. Blant annet kapret Telia den ene av DCS 1800-lisensene som ble delt ut i Danmark i mars i år (i tillegg til France Telecom, Sonofon og Tele Danmark).

Men nå slår Tele Danmark og de øvrige eierne i Telenordia tilbake mot de aggressive svenskene.

Telenordia har sett seg ut den svenske teleoperatøren Tele8 i Malmø som en mulig oppkjøpskandidat. Tele8 er én av fire operatører som har fått lisens på det svenske DCS 1800-nettet, men selskapet sliter tungt med å klare finansieringen av nettutbyggingen som er beregnet til å koste nærmere tre milliarder kroner. Den amerikanske hovedeieren Amstrad har så langt bare garantert for 200 millioner kroner av nettinvesteringen. Men med Telenordia inne på eiersiden vil nok Tele8s pengesorger kunne løses.

Allerede da Daniel Johannesson i mai i år ble sparket fra toppstillingen i Telenordia, bekreftet etterfølgeren Lutz Meyer-Scheel at Telenordia ville kikke nærmere på Tele8. Og sist lørdag uttalte Tele Danmarks svenske utenlandsdirektør Lars Grönberg til Dagens Industri at Telenordias interesse for Tele8 ikke på noen måte har avtatt den siste tiden.

Tele8 ble etablert i 1992 og er en fullserviceoperatør som tilbyr flere operatørspesifikke tjenester som transit, terminering i Sverige og utlandet, satellittforbindelser (mot Intelsat 66 grader øst - dvs. regionen rundt Det indiske hav) og leide samband. Selskapet har dessuten egne fiberlenker mellom Malmø og Stockholm, mellom Sverige og Danmark, samt mellom Sverige og USA. Tele8 konkurrerer primært på terminering av trafikk til land som selskapet har direkteforbindelser til - så som Norge, Finland, Danmark, USA, Tyskland, England, Italia, Polen, Slovenia og Ungarn - for å nevne noen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.