Telenor kan ha funnet smutthull for å stoppe ny konkurrent

Teletopia-sjef Robert Hercz påstår Telenor har funnet et hull i teleloven som vil lamme deres nye mobilkonkurrent. Men både Telenor og Post- og teletilsynet nekter.

Det lille teleselskapet Teletopia med Robert Hercz i spissen har lovet å åpne et tredje GSM-nett til høsten. Nettet skal etter planene bare dekke Stor-Oslo, noe som kan gi lavere utbyggingskostnader og høy trafikk. Dette vil la Teletopia tilby GSM-bruk til lavere pris enn Telenor og NetCom som begge må dekke hele landet.

Vel å merke om Teletopia noensinne får åpnet...

digi.no ringte i dag Hercz for å høre hvordan planene skrider frem, men møtte en bekymret Teletopia-sjef.

- Vi har tilbudt Telenor å inngå en avtale slik at deres kunder kan ringe våre kunder. Men Telenor har foreløpig ikke ønsket å inngå avtale om å sette over trafikk, forteller Hercz.

Han innrømmer at det er nytteløst å tilby et mobilabonnement som ikke lar kunder motta samtaler fra alle Telenors fasttelefon- og mobiltelefonkunder.

Hercz, som tidligere har vist sine juridiske og strategiske talenter i årelange krangler om SMS-tilgang med Telenor, forteller at han ikke forutså Telenors mulighet til å nekte å sende trafikk til Teletopias nett.

- Dette er en problemstilling som har dukket opp nylig, Telenor er flinke strateger og jeg vet foreløpig ikke hvordan vi skal løse dette. Vi har ikke klart å finne noe som gjør at vi kan klage inn Telenors nei til Post- og teletilsynet.

digi.no tok derfor kontakt med Telenor og Post- og teletilsynet, som begge bare rister på hodet.

- Lovverket er krystallklart - vi er som andre mobilselskaper pålagt samtrafikk med andre aktører, ellers ville ikke mobilmarkedet fungert, sier Sigurd Sandvin, informasjonssjef i Telenor Mobil til digi.no.

- Vi kan heller ikke påvirke prisen Teletopia krever for at våre kunder skal ringe til kunder i deres nett, legger han til.

- Mobilselskapene er pålagt samtrafikk, bekrefter Siri Kalager, seksjonssjef i markedsavdelingen hos Post- og teletilsynet overfor digi.no.

digi.no ringer derfor Hercz tilbake og forteller hvor sikre Telenor og tilsynet er i sin sak. Men Hercz står på sitt. Han sitter da i møte med advokatfirmaet Steenstrup-Stordrange om akkurat denne saken.

Hercz setter over på høyttaler-telefon:

- Jeg sitter med teleloven foran meg. Tilgangsbestemmelsene i teleloven gir bare Teletopia en rett til å sende trafikk til Telenors nett, men bestemmelsene inneholder ingen plikt for Telenor til å sende trafikk til Teletopias nett. Dermed kan Telenor nekte å koble seg opp til vårt nett, sier han til digi.no. Kunder som ringer til Teletopia-brukere vil slik det ser ut i dag møte en telefonsvarer som sier at nummeret de har ringt ikke kan nås.

Representantene fra Steenstrup-Stordrange som sitter sammen med Hercz sier seg enig i hans tolkning av loven.

;