Telenor kan hente gresk milliardgevinst

Dersom Telenor vil, kan selskapet hente en eventyrlig gevinst fra sitt engasjement i det greske mobilselskapet Cosmote.

Dersom Telenor vil, kan selskapet hente en eventyrlig gevinst fra sitt engasjement i det greske mobilselskapet Cosmote.

Orange skal ha vist interesse for Telenors aksjepost på 18 prosent i Cosmote, der det greske televerket OTE eier 59 prosent etter at Cosmote ble børsnotert i fjor høst. Børsnoteringen gjør aksjene lettere omsettbare for Telenor, men OTE har uansett forkjøpsrett.

Ifølge den greske avisen Kathimerini (som siteres av Dow Jones Newswires) har Orange tatt kontakt med OTE med tanke på å kunne legge inn et bud på Telenors aksjer - uten at OTE benytter sin forkjøpsrett.

Cosmotes konkurrenter Stet Hellas og Panafon har henholdsvis Telecom Italia og Vodafone som hovedaksjonærer. Panafone har også France Telecom, Oranges hovedaksjonær, på eiersiden - selv om selskapet de siste årene har solgt seg betydelig ned.

Det som gjør Cosmote så interessant for Orange er selskapets fantastiske utvikling i det greske mobilmarkedet. Selskapet lanserte sine første mobiltjenester våren 1998 og har siden da vokst mer enn de fleste mobilselskapene i Europa, og aller mest av aktørene i Hellas - til tross for at selskapet lanserte sine tjenester flere år etter de to andre.

Stet Hellas er allerede passert målt i antall kunder og Cosmote forventes å ha flere kunder en markedsleder Panafon i løpet av året.

Cosmote kan da også rapportere en økning i inntektene på 77 prosent fra 1999 til 2000, mens overskuddet økte med 156 prosent.

Tormod Hermansens selskap er med andre ord vinneren i det greske mobilmarkedet.


Flere ganger i vår har greske medier spekulert i at både eksisterende eiere vil selge og nye selskap vil kjøpe aksjer i Cosmote. På et styremøte 18. mai bestemte OTE seg for å engasjere et uavhengig konsulentselskap for å vurdere verdien på Telenors aksjepost, trolig fordi OTE selv ville kjøpe aksjene. For i det samme møtet klarte ikke medlemmene i OTE-styret å enes om selskapet ville betale den prisen som Telenor forlangte for aksjene eller ikke.

OTE har bekreftet at verdien på Telenors Cosmote-aksjer skal vurderes, i og med at økt satsing på mobilvirksomhet er blant satsingsområdene til OTE. Dette fordi selskapet mister monopolet på fasttelefoni senere i år.

Det er grunn til å tro at Telenors Cosmote-aksjer kan bli solgt for vel fem milliarder kroner - kanskje mer grunnet utviklingen i markedet.

I midten av mai var både OTE- og Cosmote-sjefene Nikos Manasis og Evangelos Martigopoulos ifølge Kathimerini i Norge for å diskutere aksjeposten med Telenor.

Så sent som i begynnelsen av april benektet OTE noen endringer i eier-sitsen. Foruten Telenor og OTE, eies aksjene i Cosmote av WR.Com Enterprises (7,27 prosent) mens resten vel 16 prosent er omsettbare verdipapirer på børsene i Athen og London.

Til toppen