Telenor kan kjøpe 3G-lisens i Danmark

TeliaSoneras kjøp av Orange Danmark åpner for nye muligheter for Telenor i Danmark.

TeliaSoneras kjøp av Orange Danmark åpner for nye muligheter for Telenor i Danmark.

TeliaSoneras kjøp av Orange Danmark kan åpne for at Telenor kjøper en av UMTS-lisensene gjennom sitt heleide danske mobilselskap Sonofon.

TeliaSonera var en av teleoperatørene som fikk UMTS-lisens i Danmark, sammen med TDC, Orange og Hi3G (Tre AB). Sist uke ble det kjent at TeliaSonera kjøper Orange Danmark. Dermed sitter selskapet på to UMTS-lisenser, og vil enten måtte levere tilbake den ene av lisensene eller selge lisensen til en annen aktør.

En mulig kjøper kan være det Telenor-eide mobilselskapet Sonofon, som er Danmarks nest største mobilselskap.

- Det er en av mulighetene at vi kan kjøpe TeliaSoneras 3G-lisens. Men det er ikke gitt at vi skal kjøpe noen lisens for å gå inn 3G-markedet. Det finnes andre muligheter, for eksempel samarbeid med en andre operatører, sier informasjonssjef Bo Heimann Larsen i Sonofon til digi.no.

- Når vil Sonofon ha klargjort strategien for 3G-satsingen, og avklart et mulig kjøp av TeliaSoneras 3G-lisens?

- Der har vi stadig ikke noe offisielt svar. I Danmark er ikke 3G så veldig stort ennå. Det må skje når vi mener markedet er modent for det. Timingen er viktig, sier han.

    Les også:

Uansett så er TeliaSonera interessert i å kvitte seg med den ene lisensen. Det vil bli kostbart å levere den tilbake til myndighetene. Den danske IT- og telestyrelsen har bestemt at TeliaSonera må betale hele tre års lisensavgifter for å levere tilbake den ene lisensen. Det tilsvarer rundt 250 millioner kroner i avgifter.

Dermed er trolig TeliaSonera veldig innstilt på muligheten for å selge lisensen. Ved auksjonen i 2001 betalte de fire vinnerne til sammen 4,7 milliarder svenske kroner for de fire lisensene. I tillegg til dette kommer de årlige lisenskostnadene. Det er imidlertid lite trolig at det er mulig å få tilsvarende priser for UMTS-lisensene i dag som i 2001.

Til toppen