BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor kan slå Telia på børsstreken

Mens næringskomiteen på Stortinget antagelig vil gi klarsignal til delprivatisering av Telenor før sommeren, vil Telia derimot måtte vente til høsten hvis da ikke den svenske regjeringen kommer med forslag om delprivatisering torsdag. Men i dag er det ingenting som tyder på det.

Frode Eriksen
9. feb. 2000 - 14:02

Leder av Stortingets næringskomite, Oddvard Nilsen, sier til digi.no at budsjettforliket mellom regjeringen, Høyre og Fremskrittspartiet for 1999 innebærer at Telenor skal delprivatiseres.

- Når proposisjonen kommer blir der derfor naturlig at man forsøker å få den behandlet før sommeren, noe jeg ikke tror blir noe stort problem, sier Nilsen.

Telia derimot må nok vente på sitt klarsignal for å komme på børs. Den svenske næringsminister Bjørn Rosengren, sier til Dagens Industri at den svenske regjeringen må komme med forslag om delprivatisering senest torsdag om en delprivatisering skal kunne skje før sommeren. - Men dette forslaget vil ikke komme, sier Rosengren. Dermed kan Telia måtte vente til høsten før en børsintroduksjon kan skje.

Både det norske og det svenske næringsdepartementet har siden fusjonen mellom Telenor og Telia gikk i vasken i desember, vært innstilt mot å delprivatisere "sitt" teleselskap så snart som mulig, blant annet for å skaffe til veie penger for ytterligere ekspansjon.

Flere banker og rådgivere står dessuten klare for nye oppdrag etter å ha forberedt børsintroduksjonen av det alle trodde skulle bli Telaris (det fusjonerte Telenor-Telia) inntil midten av desember. Da måtte alle planene legges i skuffen.

Delprivatiseringen av Telenor vil bli den største i Norge, og selv nøkternt vurdert med en børsverdi på 100 milliarder kroner, blir selskapet det klart største selskapet på børsen.

Det er fremdeles ikke kjent hvilke signaler Samferdselsdepartementet vil legge til grunn for børsnoteringen av Telenor, men proposisjonen som kommer rundt påsketider vil ganske sikkert også inneholde noen momenter om Telenors fremtid.

Telebransjen er midt inne i store strukturelle forandringer med fusjonen mellom Vodafone og Mannesman som ble varslet sist uke som den største så langt. Og mange av de nye fusjonene skjer ved hjelp av aksjer. Derfor kan det være avgjørende for Telenors posisjon i den nye televerdenen at aksjene blir tilgjengelige.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.