– Telenor kan tape tillit

Arkivfoto. Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og styreleder i Telenor Gunn Wærsted.
Arkivfoto. Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke og styreleder i Telenor Gunn Wærsted. (Bilde: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)
  • Telenor

Oslo (NTB-Gunnhild H. Bjerve): Telenor risikerer å tape omdømme og tillit blant investorene, advarer BI-professor Peggy Brønn. Striden i toppen av Telenor diskuteres nå av styret.

– Ingen organisasjon ønsker seg en situasjon der konsernsjefen og styrelederen er så uenige at det vises offentlig, sier Brønn til NTB.

Styret i Telenor er mandag og tirsdag samlet i selskapets hovedkontor på Fornebu.

– Vi skal ha et styremøte som er ordinært tilkalt, og vi har en ordinær agenda, men vi kommer selvfølgelig til å diskutere mediesituasjonen, sa Wærsted til Dagens Næringsliv på vei til møtet.

Hun opplyser at møtet går som planlagt over to dager. Et av temaene er en evaluering av arbeidet i styret, ifølge Dagens Næringsliv.

Wærsted skal ha uttrykt mistillit til konsernsjef Sigve Brekke og bedt ham om å gå av, har anonyme kilder opplyst til avisen. Ifølge kildene skal Wærsted ikke ha fått med seg resten av styret på at han må gå.

Stadig konflikter

Verken Brekke eller Wærsted har kommentert innholdet i påstandene, men styrelederen har sagt at saken er uheldig for Telenor, et selskap der den norske staten er største eier med 54 prosent av aksjene.

Peggy Brønn sier den største faren er at selskapet mister tilliten i finansmarkedet, mens tilliten blant folk flest ikke er like viktig.

– Men alle vil kunne begynne å stille spørsmål ved miljøet internt i Telenor ettersom det stadig er konflikter mellom de øverste lederne, sier hun.

Professoren kaller dette en krise på toppen av en annen krise, og viser til at selskapet gjennomgår en nedbemanningsprosess.

– Selskapets øverste ledelse burde konsentrere seg om å komme gjennom nedbemanningen med omdømmet i behold, sier hun.

Uholdbar

Professor Karin Thorburn ved Norges Handelshøyskole (NHH) tror ikke på noen større avklaringer etter Telenors styremøte mandag. Hun er usikker på om styret vil si noe om tilliten til Brekke.

– Det er et godt spørsmål. I og med at dette har kommet ut i pressen og skapt tvil om styret har tillit til ham, må de kanskje si at de har tillit til ham, sier Thorburn til NTB.

Flere eksperter har påpekt at en situasjon preget av manglende tillit mellom styreleder og konsernsjef, er uholdbar, men det er ulike meninger om det er Wærsted eller Brekke som vil trekke det lengste strået.

Alvorlige saker fra Brekkes tid som Telenors sjef i Asia skal være årsaken til at Wærsted har mistet tilliten til ham, ifølge Dagens Næringsliv.

Anonyme kilder har også kritisert Wærsted for å ha bedt Brekke gå, uten å ha ryggdekning i styret. Flere eksperter undrer seg over dette.

– Jeg har vanskelig for å tro at hun skulle ha agert uten å ha forankret det i styret. Derfor vil jeg ikke rope «ulv, ulv» ennå, sier Thorburn. (©NTB)

Les mer på Inside Telecom:
Thailand og Bangladesh bak trøbbelet i Telenor » (abonnementstjeneste)

Kommentarer (4)

Kommentarer (4)
Til toppen