TELEKOM

Telenor kan trues av reformer i Kina

Kina slår sammen sine teleoperatører med tanke på å ekspandere i utlandet.

25. feb. 2008 - 14:57

Tallet på kinesiske teleoperatører skal halveres fra seks til tre, melder det offisielle nyhetsbyrået Xinhua. Byrået siterer en uttalelse fra kommisjonene for nasjonal utvikling og reform. Formelt sett skal planen diskuteres av Kinas nasjonalforsamling som trer sammen til årsmøte fra 5. mars. Samtidig advares det at det kan ta tid før restruktureringen settes i verk.

Kinesiske teleoperatører er i dag spesialisert på henholdsvis faste linjer og mobilt samband. Etter restruktureringen vil det være tre operatører som alle driver både mobil og fast telefoni.

Dette er endringene:

  • Kinas største mobiloperatør, China Mobile Communications, skal slås sammen med den minste av tre fastlinjeoperatører, China Tietong Telecommunications.
  • Kinas største fastlinjeoperatør, China Telecommunications (eller China Telecom), skal infusjonere den delen av den minste av dagens to mobiloperatører, China United Telecommunications (ofte forkortet til China Unicom), som driver et CDMA-nettverk.
  • Kinas nest største fastlinjeoperatør, China Network Communications Group (ofte forkortet til China Netcom), overtar GSM-delen av China United Telecommunications.
  • Kinas sjette teleoperatør, China Satellite Communications, skal infusjoneres i et ikke-navngitt statsbedrift innen rom- og luftfart.

Det som gjenstår er tre operatører, China Mobile, China Telecom og China Netcom, som alle vil drive med både fast- og mobil telefoni.

Målt i antall abonnenter, er China Mobile per i dag verdens største mobiloperatør. De kinesiske operatørene har erfart det samme som operatører i alle land: Mobilmarkedet vokser, mens fastlinjemarkedet krymper. I 2007, ifølge offisielle tall fra informasjonsministeriet i Beijing, økte tallet på mobilabonnementer med 86 millioner til 547 millioner, mens tallet på fastlinjeabonnementer falt med 2,3 millioner til 365 millioner.

Analyseselskapet Global Insight peker på at det er mange vekstmuligheter i det kinesiske mobilmarkedet, siden 60 prosent av befolkningen ikke har et abonnement.

Global Insight peker videre på at restruktureringen skaper tre gigantselskaper som alle kan være innstilt på å angripe utenlandske markeder. China Mobile har allerede anført at de er interessert i Afrika og Midtøsten. Restruktureringen gir dem og de to andre både ressurser og forsterket vilje til å kjøpe opp operatører i andre land. Dette innebærer en stor utfordring til vestlige teleoperatører, som hittil har hatt nærmest uhemmet tilgang til slike markeder, heter det i et notat fra selskapet.

Det innebærer at Telenor, hvis vekst de siste årene nesten utelukkende er hentet fra utlandet, er blant dem som vil møte langt tøffere konkurranse i tiden framover.

Global Insight og andre analytikere peker videre på at restruktureringen kan innebære at den sterkt forsinkede utdelingen av 3G-lisenser i Kina nå kan bli aktuell igjen.

Restruktureringen innebærer at flere børsnoterte datterselskaper kommer i en ny situasjon, blant dem China Mobile Ltd som er notert i Hongkong og New York, samt Hongkong-noterte Unicom Ltd og China Netcom Group. Analytiker Allan Ng ved Bank of China International i Hongkong sier det er vanskelig å vurdere følgene av restruktureringen for investorer før det foreligger flere detaljer. De vil tidligste komme etter åpningen av årsmøtet i Folkekongressen, Kinas nasjonalforsamling, heter det.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.