BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor kaprer mer av din regning

Uansett hvilken teleoperatør du velger, sitter Telenor igjen med stadig større deler av teleregningen du betaler. 41 prosent av regningen din går nå til Telenor, viser ferske tall fra Tele2.

Einar Ryvarden
26. aug. 1999 - 15:04

Ferske tall det nye teleselskapet Tele2 har samlet inn, viser at til tross for økt konkurranse sitter Telenor igjen med en stadig større del av din teleregning. Telenor har siden det norske telemarkedet ble åpnet 1. januar i fjor senket prisene på riks- og utenrikssamtaler kraftig. På enkelte strekninger har prisen falt til en tiendel, skryter selskapet.

Men Telenor opprettholder likevel sine inntekter. Tall som Tele2 har samlet inn fra sitt arbeide og Telenor-rapporter, viser en sterk vekst i de faste avgiftene du betaler til Telenor.

Av den totale teleregningen norske privatpersoner og bedrifter betalte i januar 1998, gikk 26 prosent til Telenor i form av faste avgifter. I januar i år hadde denne andelen steget til 31 prosent, i mars til 40 og nå er andelen oppe i 41 prosent av din teleregning.

Dette skyldes at Telenor krever 447 kroner i kvartalet i abonnementsavgift for vanlige telefoner og 537 kroner i kvartalet for ISDN-kunder. Dette er avgifter du ikke slipper unna, uansett om du senere kjøper tellerskritt fra Telenor eller fra en av de nye teleselskapene.

- Telenor har over ganske kort tid sikret seg større inntekter til tross for at de etter hvert mister en del kunder, sier Morten Neeb, seniorrådgiver i Tele2. Da Telenor i sommer gjorde Norge til et lokaltakstområde, reduserte de konkurrentenes muligheter ytterligere, mener Neeb.

Tele2 og de andre nye teleselskapene krever ikke abonnementsavgifter av sine kunder. Telenors faste avgifter skal dekke kostnadene av de lokale telenettene - ledningene fra de lokale sentralene til din husvegg.

Telenor Privat opplyser at de har hevet sine abonnementavgifter i mars i fjor og om igjen i år, men bestrider at andelen de utgjør er så høye som Tele2 påstår. En gjennomsnittlig privatkunde hos Telenor Privat bruker rundt 4000 kroner på telefon, hvorav rundt 1500 kroner er faste avgifter, forteller Elisabeth Gjølme, informasjonssjef hos Telenor Privat til digi.no.

- Tidligere var abonnementsavgiftene for lave, det vil si at de store kundene subsidierte privatkunder i distriktene. Vi ble derfor pålagt av Post og Teletilsynet å heve våre faste avgifter - vi har ikke lov til å lage en fullstendig bruksbasert prising. De faste avgiftene er basert på kostnadene Telenor har på utbygging og vedlikehold av telenettet.

Gjølme minner om at Telenor har et mindre kjent tilbud til kunder som ringer lite. For kunder som ringer for mindre enn 33 kroner i måneden, lønner det seg å inngå et miniabonnement med en fastavgift på 116 kroner i måneden mot den ordinære prisen på 149 kroner i måneden, forteller hun. Men så lenge ingen andre bygger ut lokale telenett, slipper du ikke unna Telenors faste avgifter, innrømmer hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.