Telenor kaster ut alt det gamle

Som et av de første store teleselskapene i verden skal Telenor kaste alt gammelt nettutstyr og bytte helt til IP.

Som et av de første store teleselskapene i verden skal Telenor kaste alt gammelt nettutstyr og bytte helt til IP.

Trenden har vært helt klar lenge – all teletrafikk legges om og samles i IP-nett. Nå er Telenor, som et av de første store teleselskapene i verden, klar til det avgjørende skrittet og legge alt over på IP.

I løpet av høsten skal Siemens installere store mengder utstyr fra Juniper i Telenors nett. Ut ryker det ATM-baserte blandingsnettet Telenor åpnet i desember 2000 – så fort går teknologiskiftene.

Årsaken til byttet er flere, men det viktigste er at trafikken i Telenors nett vokser, men ikke jevnt. Neste generasjons tjenester vil ikke øke behovet inkrementelt. Når Telenor til neste år skal tilby TV over sitt bredbåndsnett må man få lagt på en null på dagens overføringsfart.

Telenor skal rulle ut IP-TV over ADSL2+ "i løpet av 2006" forteller selskapet. Etter hva digi.no kjenner til vil de første kundene få et tilbud før påske.

Dette stemmer med hva Telenor nå forteller – hovedjobben starter nå og vil gå gjennom høsten. Telenor har allerede kjøpt inn utstyr for det landsdekkende hovednettet som gir 10 Gb/s hastigheter. Nå skal nettet ut til de lokale telefon/ADSL-sentralene oppgraderes fra ATM-basert 155 Mb/s i sekundet til 1 Gb/s IP-linjer.

Det nye nettet skal også gi bedriftskundene nye tjenester og mer fart.

– Hittil har det vært mest fokus på ren båndbredde og pris. Vi skal bli flinkere til å tilby nye tjenester og garantert kvalitet, quality of service, sa nordisk fastnett-sjef Berit Svendsen under pressekonferansen.

Det nye nettet vil gi Telenor store effektiviseringsgevinster, både i løpet av høsten og fremover. Telenors fastnett, telefon, mobil og TV-divisjoner har hittil bygget sine egne nett med teknologi fra forskjellige leverandører. På sikt skal alle inn i det nye felles IP-nettet, også mobil, forteller Svendsen til digi.no, men mobil og TV (Broadcast) vil bruke noe lengre tid.

Hvilke effektiviseringsgevinster fellesnettet skal gi Telenor vil ikke Svendsen si noe om.

I løpet av første året skal Telenor investere 140 millioner i det nye nettet. Hva sluttprisen kommer opp i avhenger at hvor raskt særlig IP-TV tar av. Telenor er usikre og pilene spriker på en graf Svendsen viste frem under pressekonferansen. En femdobling av trafikken i deres nett innen 2009 er minimum, en tidobling er maksimum.

Det nye nettet skal være svært skalerbart og modulært, Telenor kan tidoble båndbredden ut til hver lokalsentral (opp til 10 GB/s) og i hvert fall firedoble farten i det nasjonale nettet til 40 Gb/s.

Til toppen