BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor kjemper for Eik-trafikken

Telenor vil kjempe for Eik jordstasjons posisjon også etter en eventuell privatisering av den internasjonale satellittorganisasjonen Inmarsat.

Einar Ryvarden
6. okt. 1997 - 18:26

Eik er i dag en av de mest trafikkerte jordstasjonene i Inmarsat-systemet, med en markedsandel på 16 prosent i juli, som siste toppnotering. Jordstasjonen eies av alle de nordiske land, men med Telenor Satellite Services (TSS) som den desidert største eier med en andel på 63 prosent. Stasjonen betyr også kroner i kassa for TSS, for bare i år beregnes Telenors andel av Eik-omsetningen å komme opp i 500 millioner kroner, av 770 millioner kroner totalt for Eik.

Ifølge Space News foreligger det planer om å gjøre Inmarsat til et aksjeselskap med aksjeeiere fremfor dagens ordning det de 81 ulike medlemsnasjonene eier hver sin del etter bruken av satellittsystemet.

Telenor har startet jobben med å forsvare sin posisjon i Inmarsat-organisasjonen med den sterkt trafikkerte jordstasjon på Eik.

- En ny organisasjon kan bygge egne jordstasjoner. Vi støtter omorganisering av Intelsat, men vil forsvare vår posisjon i organisasjonen, sier informasjonssjef i Telenor Satellite Services, Grete Nykkelmo, til digi.no.

Hun sier at Telenor vil fortsette som eiere i Inmarsat også etter en eventuell privatisering, og at en vil forsøke å opprettholde eierandelen som i dag.

Inmarsat eies i dag av 81 nasjoner, og disponerer fire satellitter i geostasjonær bane.

Eik jordstasjon Eierandel (%) Omsetning (mill NOK)
Norge 63,35 489
Danmark 22,30 172
Sverige 10,22 79
Finland 3,33 26
Island 0,80 6
Totalt 100 772

(De nordiske landenes eierandeler og omsetning i Eik jordstasjon.)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.