BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor kjøper Ferrari-bokser

For å kunne skru av de gamle telefonlinjene har Telenor kjøpt noe av de råeste fiberutstyr som finnes på markedet.

30. mai 2005 - 11:28

De gamle teleselskapene har siden startet koblet dedikerte linjer mellom sine kunder, noe som er lite effektivt. Nå er de fleste, inkluderte Telenor, i ferd med å legge om til IP-nett som både klipper opp data og tale i IP-pakker.

Å legge ned de gamle linje-nettene er en enorm jobb og første trinn er å skaffe seg nok IP-kapasitet. Heldigvis gir utviklingen Telenor god hjelp - en rekke store teknologiselskaper har utviklet forskjellige teknikker for å utnytte fiberlinjer bedre.

Telenor valgte utstyr fra lille svenske Transmode og gir dermed selskapet et gjennombrudd, skriver Nyteknik.se. Telenor skal ha vurdert utstyr fra Nortel, Alcatel og Cisco, men valgte Transmode.

CWDM (Course Wave Division Multiplex) er en teknikk som kan sammenlignes med å sende lys med forskjellige farger (bølgelengder) samtidig gjennom en fiberkabel. Vanlig nettverksutstyr for fiberkabler sender og mottar bare en farge.

- Med Transmode-utstyret kan vi løfte farten i vårt nasjonale transportnett til 10 GBit i sekundet per kanal og vi kan kjøre opp til 8 eller 16 kanaler samtidig, forteller informasjonssjef Arild S. Johannessen i Telenor til digi.no.

Telenor trenger også all den kapasiteten man kan få. Telenor skal til neste år begynne å servere TV-kanaler til sine bredbåndskunder.

Han forteller at Telenor i dag bare har 10 Gbit i sekundet mellom Oslo og Trondheim.

- Med Transmodes teknologi kutter vi prisen på utbygningen av vårt transportnett vesentlig, forteller Johannessen.

Telenor skal bruke transmode-teknologien først i Norge, men har en opsjon på også resten av Norden. Rammeavtalen med Telenor er på 50 millioner kroner, forteller Transmode.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.