Telenor kjøper russisk GSM-selskap

Telenor Invest har overtatt 49 prosent av aksjene i det russiske GSM-selskapet Extel, som har ti års lisens for GSM i regionen Kalinigrad. Kjøpet av Extel ble gjort kjent under Telenor-konsernets resultatfremleggelse tirsdag.

Telenor Invest har overtatt 49 prosent av aksjene i det russiske GSM-selskapet Extel, som har ti års lisens for GSM i regionen Kalinigrad. Kjøpet av Extel ble gjort kjent under Telenor-konsernets resultatfremleggelse tirsdag.

- Vi skal forbli store nok til å bestemme selv, sa visekonsernsjef Terje Thon i Telenor, da konsernets sterke 1996-resultatene ble lagt frem i Oslo tirsdag. Ja, så store skal de bli i Telenor at Norge ikke lenger strekker til. Hermansen og kompani skal spise kirsebær med de store, og det betyr kaffeslabberas i utlandet. Og første stopp er altså det tidligere Øst-Preussen, nå Kalinigrad, der Telenor Invest har overtatt 49 prosent av aksjene i GSM-selskapet Extel.

Selv om Telenor Invest kjøper seg inn i et eksisterende selskap, er det betydelige investeringer som det norske statsaksjeselskapet må spytte inn i Extel før selskapet er "på lufta": Forventede samlede investeringer i nettutbygging de første to årene vurdeeres til omlag 15 millioner dollar, eller nesten 100 millioner kroner.

Extel har allerede startet etableringen av et GSM-nett og har inngått avtale med Siemens om leveranser av sentral og basestasjoner. Det forventes at Extel vil åpne for kommersiell drift denne sommeren. Telenor vil selv bidra aktivt til totalfinansieringen av prosjektet, men regner også med deltakelse fra finansinstitusjoner.

Kaliningrad er strategisk plassert mellom Litauen og Polen. Området er adskilt fra Russland, men spiller en betydelig rolle for handel og transittvirksomhet. I tillegg er det en svært viktig militær flåtebase for Russland. Kaliningrad har også fått status som "spesiell økonomisk sone", som innebærer særskilte toll-, import- og skatteregler som gjør området svært attraktivt for utenlandske investerorer - deriblant altså Telenor Invest. Den danske avisen Børsen omtaler Kalinigrads store potensial ved å beskrive det som "Europas Hong Kong" i fremtiden.

Telenor Invest er allerede etablert i Russland, blant annet gjennom sitt engasjement i North-West GSM i St. Petersburg. Der eier Telenor sammen med andre nordiske teleoperatører 49 prosent av aksjene, som er den eierandel russiske myndigheter tillater utenlandske eiere å ha. North-West GSM har i løpet av to driftsår fått over 25.000 kunder, dobbelt så mange som forventet, og går med overskudd allerede i sitt andre driftsår.

Telenor Invest vil delta aktivt i styringen av Extel, men erfaring blant annet fra North-West GSM i St. Petersburg viser at russerne selv er meget kapable til å mestre moderne teknologi som GSM. Extel vil forbli et russisk selskap for russerne, men samtidig et viktig bidrag til Telenors engasjement i regionen.

Til toppen