Telenor kjøper Vodafone Sverige

Telenor gjør sitt andre milliardoppkjøp i Sverige på et halvt år, og blir en av de største på kommunikasjon i nabolandet.

Telenor gjør sitt andre milliardoppkjøp i Sverige på et halvt år, og blir en av de største på kommunikasjon i nabolandet.

Telenor har signert en avtale med Vodafone Group om å kjøpe datterselskapet Vodafone Sverige for et beløp tilsvarende 1,035 milliarder euro, omtrent 8 milliarder norske kroner.

Vodafone Sverige er den tredje største mobiloperatøren i Sverige med 1,5 millioner abonnenter og omtrent 15 prosent markedsandel målt i antall kunder og 23 prosent målt i omsetning, melder Telenor i en pressemelding. Vodafone Sverige har større gjennomsnittlig omsetning pr kunde enn noen av sine konkurrenter i Sverige.

Dermed har Telenor gjort sitt andre store oppkjøp i Sverige siden mai. Da kjøpte de bredbåndsselskapet Bredbandsbolaget for rundt 6 milliarder svenske kroner. De hadde også annen virksomhet i Sverige, og kjøpte blant annet Utfors i 2002, som bygde kraftige bredbåndsnettverk mellom de største byene.

I løpet av få måneder har dermed Telenor sikret seg muligheten til å tilby både bredbånd og mobiltelefoni i Sverige. I Danmark eier de også mobiloperatøren Sonofon og kjøpte bredbåndsoperatøren Cybercity samtidig med Bredbandsbolaget.

Dermed kan de tilby mobil og bredbånd med egne selskaper i hele Skandinavia. Sammen med annen virksomhet kan dette gi økt mulighet for ekstrasalg til selskaper som opererer i hele Skandinavia. TDC vant for eksempel nylig en kontrakt med årlig verdi på over hundre millioner fra Orkla i hele Norden, og hevdet det nordiske fokuset ga uttelling.

- Dette kjøpet gir Telenor større konkurranseevne på mobilområdet i Sverige, samtidig som det gir oss en bedre økonomisk skalafordel i Norden. Etter kjøpet av Vodafone Sverige vil Telenor fremstå som en mer attraktiv samarbeidspartner i Norden, sier Morten Karlsen Sørby, konserndirektør i Telenor i en pressemelding.

Tidspunktet for kjøpet av Vodafone kan ha sammenheng med avgjørelsen som nylig falt i svenske Post- Och Telestyrelsen. Der ble det slått fast at Vodafone og Tre AB må bygge ut 3G i bygde-Sverige, slik konsesjonen krever, og ikke får støtte seg på bygde-3G-nettet til Nordisk Mobiltelefon. Nordisk Mobiltelefon bruker en teknologi som kan dekke store områder med få innbyggere til en lavere kostnad.

Beslutningen betyr at Vodafone må bruke betydelige summer ekstra på utbygging av 3G i Sverige. Dette kan ha redusert prisen Telenor måtte betale og økt Vodafones lyst til å selge. Men Telenor arver nå disse forpliktelsene.

Vodafone Sverige er nest største aktør på det svenske bedriftsmarkedet med omtrent 30 prosent markedsandel blant bedriftskundene. I finansåret 2005, som endte 31. mars 2005, hadde Vodafone Sverige en omsetning på 6,7 milliarder svenske kroner.

Vodafone Sverige var et heleid datterselskap av Vodafone Group.

- Kjøpet av Vodafone Sverige er i tråd med Telenors strategi for videre vekst og vil styrke vår posisjon i det skandinaviske mobilmarkedet, sier Morten Karlsen Sørby.

Kjøpet av Vodafone Sverige styrker Telenors markedsposisjon i Sverige og øker Telenors skandinaviske mobilkundebase med 37 prosent til totalt 5,6 millioner abonnenter.

Telenor og Vodafone har inngått en samarbeidsavtale i Sverige som vil gi Telenor, Vodafone Sverige og Vodafones kunder mulighet til å benytte Vodafones globale merkevare, produkter og tjenester i Sverige. Transaksjonen vil bli fullført ved årsskiftet 2005/2006, forutsatt godkjennelse fra konkurransemyndighetene i EU.

Til toppen