Telenor klar med 38,4 kbit/s i mobilnettet

Synes du mobilnettet er tregt når du skal benytte det for å surfe på Internett? Telenor er nå klar med en ny teknologi som øker hastigheten i nettet med inntil fire ganger. Men fornøyelsen blir ikke billig.

Synes du mobilnettet er tregt når du skal benytte det for å surfe på Internett? Telenor er nå klar med en ny teknologi som øker hastigheten i nettet med inntil fire ganger. Men fornøyelsen blir ikke billig.

For at du skal kunne benytte deg av High Speed Circuit Switched Data (HSCSD) i mobilnettet må du ha en egen mobiltelefon som er bygget for denne type teknologi. Telenor Mobil har i flere måneder hatt denne teknologien klar i påvente av at mobiltelefonprodusentene skulle komme opp med sine telefoner for denne typen hastighet. Nokia har varslet at selskapet har et produkt ute i markedet i løpet av årets siste kvartal.

Når en øker hastigheten ved hjelp av HSCSD tar en i bruk flere parallelle radiokanaler, slik at en kanal gir 9,6 kbit/s (standard GSM-telefoni i dag), to kanaler 19,2 kbit/s og så videre. Maksimalhastighet til HSCSD-telefoner er 38,4 kbit/s, mens maksimal hastighet fra slike telefoner er 19,2 kbit/s.

Ulempen med den nye teknologien er at når du tar i bruk flere kanaler må du betale ekstra for det. Bruker du to kanaler, det vil si 19,2 kbit/s, koster det to ganger prisen for GSM Data.

Som et introduksjonstilbud ut februar 2000, vil imidlertid Telenor Mobil taksere HSCSD-trafikk som ordinær GSM Data-trafikk. Telenor Mobils kunder vil dermed i første omgang kunne få inntil tre ganger raskere internettrafikk uten tillegg i pris.

HSCSD er en utvidelse av Telenor Mobils datatjenester GSM Data, GSM BareData og Nomade.

- Den forholdsvis lave hastigheten har hittil vært den viktigste begrensningen med hensyn til dataoverføring i GSM-nettet. Med innføringen av høyhastighetsdata, har vi tatt det første store skrittet mot fremtidens mobilkommunikasjon, sier viseadministrerende direktør i Telenor Mobil, Trond Wiborg.

- Høyhastighetsdata i GSM vil bety helt nye muligheter for alle mobilbrukere som ønsker å surfe på internett, lese e-post, benytte bedriftsapplikasjoner, laste ned store filer eller bilder til bærbar PC, lomme-PC eller liknende. Med andre ord et nyttig verktøy for konsulenter, selgere og andre som har behov for rask internettilkobling over GSM-nettet, sier han.

Wiborg sier at maksimalhastigheten som kan oppnås er avhengig av hvilken hastighet terminalen støtter. De første terminalene som kommer på markedet støtter tre ganger dagens hastighet. Hastigheten vil likevel kunne variere fra sted til sted, avhengig av hvilken belastning det er i nettet på det stedet mobilbrukeren befinner seg.

Til toppen