Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor klar med supernett

Skal redde kvelden for 20.000 elleville «beliebers».

Det loves en kraftig opprusting av mobilnettet ved Telenor Arena, men Telenor er i tvil om det er nok.
Det loves en kraftig opprusting av mobilnettet ved Telenor Arena, men Telenor er i tvil om det er nok. Bilde: Telenor

FORNEBU (digi.no): Verdens for tiden mestselgende artist heter Justin Bieber (19). Når fenomenet fyller Telenor Arena med tre utsolgte konserter til uken settes mobilnettet på en knallhard prøve.

Drøyt 20.000 elleville fans innendørs er utfordring nok. Går det som politet frykter kan minst like mange uten billett samle seg utenfor.

Vi snakker om pur unge mennesker, som mer enn noen liker å oppdatere Facebook, Instagram og andre kanaler med bilder og videosnutter fra mobiltelefonene sine.

SYK TRAFIKK venter dekningsdirektør Bjørn Amundsen når fenomenet Justin Bieber inntar Telenor Arena.
SYK TRAFIKK venter dekningsdirektør Bjørn Amundsen når fenomenet Justin Bieber inntar Telenor Arena. Bilde: Per Ervland

Syk belastning

Telenor ga fredag IT-journalister en kort innføring i hvilke tiltak de har gjort, for å unngå at mobilnettet fullstendig går i stå, slik det gjorde da tenåringsidolet holdt konsert på Operataket i fjor sommer.

– Ungdommen kommer til å ta disse vanene med seg inn på konserten. Det vil føre til en syk belastning på mobilnettet, sier dekningdirektør Bjørn Amundsen.

De har forberedt seg deretter. Inne på konsertarenaen har de etablert mobildekning bestående av GSM, 3G og 4G (sistnevnte over 1800 MHz-båndet tilpasset iPhone 5).

– Dette er den første konserten der vi tilbyr 4G-dekning.

Utendørsdekningen er også styrket betydelig, blant annet ved å utplassere to provisoriske mobile basestasjoner.

I sum skal tiltakene gi en maks kapasitet på en halv million tekstmeldinger og 40.000 samtaleminutter innendørs, og enda litt mer ute.

Antenner «skyter» WLAN-dekning ned mot et avgrenset område. Telenor har satt opp 120 slike noder i hallen.
Antenner «skyter» WLAN-dekning ned mot et avgrenset område. Telenor har satt opp 120 slike noder i hallen. Bilde: Telenor

Spanderer WLAN

Ingen tror at dette er tilstrekkelig. Telenor har derfor bygget landets råeste WLAN, i en klasse vi aldri før har sett her til lands.

Dette bør alle som skal på konserten tirsdag, onsdag eller torsdag merke seg. Telenor har nemlig ikke markedsført tilbudet spesielt, men de skal tilby trådløst internett gratis for alle.

Inne i hallen er det satt opp 120 nye aksesspunkter. Hver enkelt publikum skal få en god opplevelse, lover Telenor. Fiberforbindelsene eller backbone-kapasiteten inn til hallen er også tidoblet fra 1 Gigabit/s til 10 Gbit/s.

Hentet inn «OL-eksperter»

Telenor har fullstendig endret radiodesignet og kjøpt inn utstyr som er langt dyrere enn ordinære basestasjoner til dette. De har også hanket inn eksperthjelp fra de samme som utformet tilsvarende WLAN-tilbud under London-OL i fjor.

Selv om Telenor ikke ønsket oppmerksomhet rundt dette kan digi.no røpe at det dreier seg om en håndfull eksperter fra Cisco som har vært engasjert i arbeidet.

Under normale omstendigheter, les Bruce Springsteen-konserten senere i måneden, skal hver enkelt publikummer får tilgang til rundt 0,5 MBit/s i kapasitet gjennom det trådløse nettet. På sikt vil Telenor innlemme tilbudet i sine WLAN-pakker, enn så lenge vet vi bare at det blir fritt å bruke under Justin Bieber-konserten.

– Hvis vi får til flyten mellom 3G, 4G og WiFi så håper jeg dette kommer til å gå bra. I motsatt fall kommer vi til å få kapasitetsproblemer, erkjenner Telenors teknologidirektør Frode Støldal.

Aksessnodene fra det digi.no antar er Cisco-utstyr plassert i taket på Telenor Arena vil «skyte» eller stråle svært retningsbestemt WLAN-aksess ned mot publikum.

– Dette er et helt unikt nettverk i norsk sammenheng. Trolig er det bare OL i London som har hatt et WLAN som kan måle seg, sier teknologidirektør Amundsen, som ikke vil røpe hva det har kostet.

Netcom ruster også opp

Kommunikasjonsdirektør Øyvind Vederhus i Netcom forteller digi.no at også de har styrket kapasiteten i forkant av konsertene neste uke.

– Den er omtrent doblet fra vanlig. Vi har også gått inn med en ny sender/celle for å gi bedre signal.

Han innser imidlertid at dette neppe er nok. Kundene deres anbefales å forberede seg på en kveld med store dekningsutfordringer.

– Det er en utfordring med så store arrangementer der såpass mange samles på ett sted. Det er veldig vanskelig å dimensjonere mobilnettet for det. Spesielt når det er så mange unge her, så lønner det seg nok å avtale møteplass i forkant, sier Vederhus.

Netcom byr også på et ekstra tips for «belieberne», hvis de kan unnvære Instagram og Facebook et øyeblikk. Ved å deaktivere 3G på mobiltelefonen vil det normalt være større sjanse for å komme igjennom med ordinære telefonsamtaler.

– Men ikke stol på at mobildekningen vil fungere ute på Telenor Arena til uken, påpeker Øyvind Vederhus.

    Les også: