IT-BRANSJEN

Telenor krenket sine kunders rettigheter: Har systematisk gitt dansk politi teledata

Av opplysningene framgår det at Telenor konsekvent har misforstått rettskjennelser om utlevering av såkalte signaleringsdata til politiet.
Av opplysningene framgår det at Telenor konsekvent har misforstått rettskjennelser om utlevering av såkalte signaleringsdata til politiet. Foto: NTB scanpix
2. feb. 2020 - 08:56

Utleveringen av personopplysninger har foregått siden 2018 og fortsetter ennå, ifølge avisen.

Uten å ha innhentet de nødvendige rettskjennelser har dermed teleselskapet krenket sine kunders og andre borgeres rettigheter.

Dette framgår av svaret som Telenor selv har gitt til Politiken, og av innsyn i selskapets kommunikasjon med dansk politi.

Har misforstått rettskjennelser

Janne Stang Dahl.
Les også

Datatilsynet krever Nammo-svar om aktivist-kartlegging

Av opplysningene framgår det at Telenor konsekvent har misforstått rettskjennelser om utlevering av såkalte signaleringsdata til politiet.

Signaleringsdata er opplysninger fra telemaster om hvor en telefon har vært geografisk. Likevel har Telenor også oversendt opplysninger om hvem den aktuelle personen har vært i kontakt med.

Utlevering av slike opplysninger kan kun tillates av retten i saker der politiet har mistanke om en forbrytelse som kan gi minst seks års fengsel.

Leverte ut for mye

Digi.no har tidligere omtalt at politiet i løpet av 2019 mottok både sms-innhold og numrene til motparter fra Telenor når signaleringsdata ble innhentet i forbindelse med straffesaker.

I sitt svar til Politiken innrømmer Telenor at de konsekvent har overdratt mottakernummer til politiet. De sier dette er en integrert del av signaleringsdataene, og at politiet er kjent med det.

Pult med skolesaker.
Les også

Sensitiv informasjon om elever var tilgjengelig for andre i tre måneder

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.