TELEKOM

Telenor får kraftig kritikk etter sjokkerende SMS-tabbe: – Dette er helt utilgivelig

Hovedkontoret til Telenor Danmark sier de ved en feil sendte ut innhold i kunders sms-er sammen med informasjon politiet ba om, nemlig hvilke basestasjoner mobiler var tilknyttet i et bestemt tidsrom.
Hovedkontoret til Telenor Danmark sier de ved en feil sendte ut innhold i kunders sms-er sammen med informasjon politiet ba om, nemlig hvilke basestasjoner mobiler var tilknyttet i et bestemt tidsrom.
30. jan. 2020 - 05:00

Telenor har sendt innholdet i SMS-ene til omtrent 1 000 danske privatpersoner direkte til det danske Rikspolitiet. Verken teleselskapet eller politiet skal ha tilgang til innholdet i SMS-er. Det skriver DR Nyheter

– Det er utilgivelig at data av denne typen, som slett ikke er relevant for etterforskningene, ender opp hos politiet. Jeg hadde faktisk håpet at det var et mer umodent selskap enn Telenor som stod bak, sier sikkerhetsekspert Peter Kruse i CSIS til DR.

Ikke bedt om dataene

Hverken teleselskapet eller politiet skal i utgangspunktet ha tilgang til innholdet i meldingene, og ingen i politiet har bedt om å få dataene utlevert. 

Innholdet i meldingene ble utlevert da dansk politi ba om adgang til signaleringsdata fra 4G-nettet til Telenor i perioden mars til mai 2019.

Dataene brukes til å etterforske kriminalitet, og kan si noe om hvor eier av en mobiltelefon har befunnet seg innenfor et gitt tidsrom, basert på hvilke basestasjoner mobilen er koblet opp mot. 

Teknisk feil

Telenor skylder på en teknisk feil.

Via sin juridiske direktør, Mette Eistrøm Krüger, i Telenor Danmark undersøker nå teleselskapet om de kan orientere de berørte kundene. 

Administrerende direktør Petter-Børre Furberg i Telenor Norge, sier at Telenor-nettet tåler mer trafikk.
Les også

Telenor melder om kraftig vekst i trafikken

– Det er snakk om feil i en enkeltstående protokoll som har gjort at slettingen ikke har fungert i en kort periode i 2019. Det er dypt beklagelig, og det er snakk om en teknisk feil som ikke burde inntreffe, sier hun til den danske statskanalen.

I Danmark har det det siste året vært diskusjon rundt hvor nøyaktig dataene fra basestasjonene egentlig er. 

Unøyaktig

Sommeren 2019 ble det avslørt at teledataene fra fire ulike leverandører inneholdt en rekke feilaktige opplysninger.

Dataene har hatt betydning i flere etterforskninger og straffesaker i vårt naboland. 

Slik så Lockbit-nettsiden ut etter politiaksjonen, men nå er den gjenopplivet med informasjon om hackergjengen.
Les også

Politiet «troller» en av verdens mest beryktede hackergrupper

Blant annet har en mistenkt i en dansk kriminalsak ifølge mobildataene befunnet seg både i København og Frederikshavn på samme tidspunkt. 

Det er også avslørt at teleselskapenes egen dokumentasjon over plasseringen av mastene har vært feilaktige eller ikke oppdaterte. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.