Telenor krever minst 90.000 av påstått hacker

Telenor Nextel krever en erstatning på minst 90.000 kroner av den siktede 27-åringen i den såkalte hacker-saken.

Telenor Nextel krever en erstatning på minst 90.000 kroner av den siktede 27-åringen i den såkalte hacker-saken.

- Telenor Nextel har i et sivilrettslig brev vi sendte til den siktede for en tid tilbake tatt til orde for å kreve en erstatning på 90.000 kroner. Dette er konkrete kostnader vi har hatt i forbindelse med bl.a. opprydding, reparasjon og feilfiks på script som en følge av de ødeleggelsene den siktede nå er tiltalt for å ha begått, sier informasjonssjef Arne Cartridge i Telenor Nextel til digi.

Men erstatningskravet kan bli enda høyere.

- Erstatningsbeløpet på 90.000 kroner er satt med forbehold og kan endres, sier Cartridge. Telenor Nextel har blant annet tatt høyde for at selskapet senere kan møte erstatningskrav fra noen av de 70 bedriftkundene som ble rammet av server-ødeleggelsene.

Det var 8. april i år Økokrim pågrep en mann fra Follo-distriktet og siktet ham for å ha slettet web-sider tilhørende 11.000 privatkunder og 70 bedriftskunder, inkludert digi, Dagbladet og Nettavisen. Økokrim klarte å spore opp mannen ved hjelp av Telenors datalogg. Den siktede 27-åringen har overfor Økokrim erkjent de faktiske forholdene i saken, men har hele tiden fastholdt at ødeleggelsene ikke var tilsiktet.

I dag ble imidlertid den siktede av Økokrim tiltalt for grovt skadeverk og misbruk av Telenors server. Samlet har tiltalepunktene en strafferamme på seks års fengsel.

På spørsmål om Økokrim har god nok kompetanse til å etterforske slike saker helt på egen hånd, eller om Telenor Nextel har bistått etterforskerne i Økokrim i saken, svarer Cartridge at Telenor kun har bistått under avdekkingen av hendelsesforløpet og sporingen av den tiltalte 27-åringen. I tillegg har ansatte i Telenor vært innkalt som vitner i saken. - Utover dette har Økokrim kjørt hele saken på egen hånd, sier Cartridge.

Flere jurister og kjente folk i databransjen har uttalt til digi at Telenor hadde stått seg bedre på å frafalle hele søksmålet. Nå må i stedet statsaksjeselskapet belage seg på å få lagt fram saken i full bredde i retten. Det blir neppe noen hyggelig affære for Telenor, som har møtt knallhard kritikk for elendig sikkerhetshåndtering etter at opprullingen av den såkalte hacker-saken tok til for fullt.

- Jeg har sagt det før men gjentar det igjen: Dette er en sak som bare har tapere. Da denne saken begynte sa vi at vi opplevde situasjonen som så alvorlig at vi fant det riktig å gå til anmeldelse. Samtidig sa vi at vi ville avvente politiets konklusjon av etterforskningen før vi bestemte oss for hva vi ville gjøre videre. Nå har Økokrim truffet sin konklusjon som sier det er riktig å gå rettens vei. Vi har valgt å blottlegge oss litt fordi vi mener det er noe å lære av denne saken, sier Arne Cartridge, som innrømmer at den har vært en belastning.

- Jeg kan ikke akkurat si at jeg gleder meg til rettssaken, nei.

Til toppen