Telenor krever unødvendig personummer

For å bruke Telefonkatalogen på Internett må du oppgi ditt personnummer. Det liker ikke Datatilsynet og mange brukere. Men Telenor har større planer.

Etter mer enn et års krangel med Datatilsynet la Telenor ut den vanlige telefonkatalogen (hvite sider) på Internett 6. desember. Datatilsynet krevde at Telenor måtte be brukere registere seg - dette skal forhindre misbruk og tapping av personopplysninger.

Men skeptikere mener Telenor har gått for langt . For når du skal registrere deg, må du taste inn ditt fulle 11-sifrede personnummer. Telenor sjekker navn og personnummer mot folkeregisteret for å sikre seg at du er den du oppgir du er. Men personnummeret er informasjon som mange råder deg til å holde hemmelig.

digitoday.no skrev i forrige uke at hele 120.000 bruker har registert seg. Dette er svært verdifullt for Telenor fordi selskapet senere kan tilby disse brukerne andre tjenester. Les saken her: Verdifulle brukere strømmer til Telefonkatalogen.no

Men mange er også skeptiske. En rekke lesere har henvedt seg til digitoday.no med spørsmål om hvorfor Telenor forlanger personnummeret. Også mange har kontaktet Datatilsynet, Post- og teletilsynet og Telenor Media, får digitoday.no vite når vi ringer rundt.

En bruker har skrevet brev til Post- og teletilsynet, som igjen har sendt brevet videre til Datatilsynet med ønske om svar til seg selv og brukeren.

- Vi har ikke behandlet saken, men vi kunne ønsket oss at Telenor hadde valgt annen informasjon for å identifisere brukere. Epost-adresse hadde vært nok - brukerne mottar jo passord på epost, påpeker Gunnel Helmers i Datatilsynet til digitoday.no.

Telenor Media bekrefter noen av skeptikernes påstander - personnummeret brukes ikke bare for å registere brukere til telefonkatalogen på Internett. Telenor sikrer seg mer enn de trenger til bare telefonkatalogen.

- Vi ønsker en høy grad av sikker identifiserting av brukeren. I fremtiden vil vi trolig la brukere endre opplysningene om seg selv i telefonkatalogen. Dessuten vil vi med en sikker identifisering tilby brukerne nye tjenester, forteller prosjektleder John Ivar Andresen til digitoday.no.

Er dette tjenester som trygg netthandel, spør digitoday.no.

- Det er et eksempel, men jeg vil ikke kommentere noe konkret, sier Andresen.

Andresen forteller at Telenor Media sletter personnummeret ditt etter at det er sjekket mot Folkeregisteret. Hva Datatilsynet og Post- og teletilsynet vil gjøre er ikke avgjort.

Til toppen