TELEKOM

Telenor lager global ID-tjeneste

Skal selge tjenester på mobilen.

Rolv-Erik Spilling i Telenor røper at de kommer med en ID-tjeneste, blant annet for å kunne konkurrere med økosystemene til Apple og Google.
Rolv-Erik Spilling i Telenor røper at de kommer med en ID-tjeneste, blant annet for å kunne konkurrere med økosystemene til Apple og Google. Bilde: Per Ervland
11. sep. 2013 - 10:59

FORNEBU (digi.no): Telenor kommer snart med smarttelefoner basert på Firefox OS. De deltar også i utviklingen av operativsystemet sammen med Mozilla.

En første rimelig modell produsert av Alcatel blir introdusert i Serbia, Montenegro og Ungarn i fjerde kvartal.

Dette er ledd i teleselskapets globale ambisjoner. Telenor vil være noe mer enn bare leverandør av dekning og båndbredde. Da må de tilby innholdstjenester.

– Vi jobber med hvilke tjenester vi skal ha på telefonen. Det inkluderer en ID-tjeneste, betalingsløsninger og tjenester vi allerede har lansert i særskilte markeder, deriblant musikktjenester, sier konserndirektør Rolv-Erik Spilling i Telenor Digital.

Vent litt. ID-tjeneste? Spilling røpet nemlig en aldri så liten nyhet da digi.no besøkte Firefox OS-utviklertreffet som foregår på Fornebu denne uken.

– Telenor etablerer en global backend-løsning med en global ID-tjeneste. Det betyr at hvis du er Telenor-kunde og kjøper en Firefox-mobil så kan vi tildele en digital ID til deg.

Tanken deres er å tilby et felles grensesnitt som kombinerer en rekke ulike nettjenester, men også finans- og betalingsløsninger og alle slags fremtidige partnertjenester de kobler på.

For Telenor ønsker ikke å sitte stille å se på at aktører som Google, Apple og etter hvert Facebook stikker av med hele den lukrative kaken.

– Alle som tilbyr tjenester til kundene har en eller annen form for ID. Det gjelder Mozilla eller Firefox, Google, Apple og Facebook. Mye av det går på internaksjon på de ulike telefonene, men vi ser at i de markedene der vi opererer så vil det være fordelaktig for Telenor som selskap å kunne tilby en global ID på tjenestelaget, sier Spilling.

– Vi har aldri hørt om teleoperatører som gjør noe slik i global skala?

– Det har ikke jeg heller, sier Telenor Digital-sjefen.

Hva ID-tjenesten skal hete er ikke klart ennå.

Ser uante muligheter

Rolv-Erik Spilling ville heller ikke binde seg til en lanseringsdato, men mer enn antyder at løsningen skal være på plass i løpet av neste år.

Muligheten dette gir er ikke begrenset til vekstmarkeder Telenor har satset tungt på, som i Asia. Selv i Vesten kan det ligge uante muligheter for Telenor med en slik ID-tjeneste, mener han.

– Telefonnummer er bare én måte å knytte til seg brukerne. Det kan like gjerne være epostadressen eller bankkontoen som assosieres med en global ID-tjeneste, sier Spilling som forsikrer at dette er en viktig satsing for Telenor Digital.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.