Telenor lanserer 30 TV-kanaler over ADSL

Telenor viser hvordan deres TV over ADSL-tjeneste vil virke med en lansering på Svalbard

Telenor viser hvordan deres TV over ADSL-tjeneste vil virke med en lansering på Svalbard

Telenor vil etter alt å dømme tilby trippelnett etterhvert til alle norske kunder i løpet av noen år. Men man kan allerede nå se hvordan tjenesten vil fungere. For Telenor skal lansere i Longyearbyen på Svalbard, skriver Svalbardposten.

Bredbåndsteknologien gjør det mulig å se TV-kanaler, snakke i vanlig telefon og surfe

rekordraskt på Internett over det eksisterende telenettet. Trippelnettet vil kunne gi en internett-forbindelse som er opptil dobbelt så rask som dagens ADSL-tilbud med inntil fire megabits per sekund.

Foreløpig er teknologien lite brukt i Norge, og Telenor har vært sent ute. Lyse tele i samarbeid med bredbåndsselskapene har kommet lengst med 7.000 kunder, mens 13.000 står på venteliste.

Longyearbyen blir for Telenor en forsøkskanin for det aller siste på telefronten. Teknologidirektør Berit Svendsen fortalte til digi.no i forrige uke at Telenor innen to år vil gå ut med tilbud om ADSL-TV til rundt en million husstander.

- Dette blir et teststed for det vi etter hvert skal ha på fastlandet, sier administrerende direktør Vegard Gjerde i Telenor Svalbard til Svalbardposten.

Telenor Svalbard vil tilby Canal Digitals forskjellige TV-pakker gjennom telefonledningene.

Kjellrunn Røyrøy i Telenor Svalbard forteller at teleoperatøren vil kunne tilby en grunnpakke på 15-20 ulike TV-kanaler, og på sikt tilbud om en tilleggspakke på ytterligere 15 kanaler.

Ifølge Røyrøy blir den nye bredbåndstjenesten tilbudt gjennom de «gammeldagse» kobbertrådene som allerede er trukket ut til alle husstander. I tillegg blir fire nye telestasjoner satt opp rundt om i Longyearbyen for at de digitale signalene skal kunne fyke mellom folks hjem og omverdenen i superfart.

De nye abonnenter må bytte ut sitt nåværende datamodem for å få glede av

trippelnettets internett-hastighet og TVen må tilkobles en egen boks som dekoder

digitale signaler.

– Dette er en liten «set top»-boks med egen fjernkontroll. Det er en smal liten sak som

settes på toppen av TV'en, ikke en koloss som du kanskje har sett før, sier Gjerde.

Telenor Svalbard er forsiktig med å antyde hva abonnenter vil måtte betale for trippelnett.

– Det vi kan si er at vi bruker en prisningsmodell hvor det lønner seg å velge to eller tre

av produktene. Det blir billigere å ha flere tjenester enn om man skulle betale for én og én separat, sier Røyrøy til Svalbardposten.

digi.no omtalte i forrige uke Telenors planer om ADSL-TV, der teknologidirektøren antydet en pris på «set top»-boksene til mellom 3000 og 5000 kroner. Lyse Energi tiltyr trippelnett til sine kunder for i underkant av 1000 kroner.

    Les også:

Telenor Svalbard har tidligere vurdert å satse på den enda raskere VDSL-teknologien, men teknologien ble ikke ansett som moden nok.

Til toppen