Telenor lanserer 3G for massemarkedet

Med et tilbud på 3G-mobil til 198 kroner, tror Telenor på 3G som produkt for Ola og Kari.

Med et tilbud på 3G-mobil til 198 kroner, tror Telenor på 3G som produkt for Ola og Kari.

I går var det ett år siden Telenor åpnet sitt 3G-nett. Selskapet holdt pressekonferanse for å orientere om sitt syn på markedet nå og fremover.

Under pressekonferansen kom det frem at Telenor nå har 90 000 3G-kunder, hvorav 20 000 har et 3G-modem for en bærbar PC. Over nyttår spår Telenor at markedet vil begynne å vokse i et helt annet tempo.

– Vi trodde at antall 3G-modeller skulle øke mye raskere enn det har gjort. Hittil har ikke de mest funksjonsrike mobilene vært 3G-modeller, men GSM. Dette er nå i ferd med å endre seg, mener Rick Brown, forretningsutvikler for Telenor Mobil.

Han spår at salget av 3G-mobiler vil passere GSM-salget tidlig på høst 2007. Han påpeker dog at det er mange usikkerhetsmomenter, men dette er Telenors foreløpige analyse. Brown mener at en av de viktigste driverne har vært Telenors samarbeid med NRK, TV2 og TVNorge om å tilgjengeliggjøre TV-klipp. På denne fronten leder Telenor globalt, mener Brown.

Brown påpeker at det over nyttår kommer en rekke nye 3G-mobiler.

– Vi er nå kommet til et punkt der de mest funksjonsrike modellene er 3G-modeller, for eksempel Nokias N-serie. Dette har skjedd den siste måneden og dette kommer til å drive utviklingen. Vi vil også over nyttår få billigere 3G-mobiler som Nokia 6280 som vil koste rundt 1000 kroner inkludert subsidier, forteller Brown.

Telenor skyter startskuddet for en satsning på massemarkedet allerede om noen dager med et enda bedre tilbud. For 198 kroner skal Telenor og Elkjøp selge en Sony Ericsson K600i (bildet over). Telenor har subsidiert telefonen og kundene må binde seg til et såkalt Fri-abonnement som koster 200 kroner i måneden. Totalprisen for 12 måneders binding er 2500 kroner.

For øyeblikket selger Elkjøp denne mobilen med et Djuice Nonstop-abonnement med en totalpris inkludert 12 måneders binding på 4800 kroner. Selve telefonen koster nå 1290 kroner og kuttes altså med en tusenlapp.

K660i er en enklere 3G-mobil med en musikkspiller og et 1,3 megapiksel-kamera for stillbilder og videoopptak.

Denne og andre billigere modeller som snart kommer på markedet vil åpne 3G-markedet for mer vanlige kunder, mener Telenor. Men selskapet vil ikke sette noe salgsmål for neste år.

– Mobil-TV har vært en driver for de første 100.000 kundene. Vi vet jo ikke om det er tilfelle for de neste brukergruppene, påpeker Brown.

Under presentasjonen viste både Brown, privatmarkedssjef Berit Kjøll og dekningsdirektør Bjørn Amundsen frem at de alle tre har minst to mobiler. En 3G-modell og en Qtek S100, en kompakt PDA-lignende mobil de alle bruker til å lese e-post. Qtek har foreløpig bare en stor 3G-modell, Qtek 9000, som minner om et liten bærbar PC, men kommer med flere 3G-telefoner i februar, påpekte Telenor-folkene og var åpenbart personlig interessert.

Til toppen