Telenor lanserer endelig UMTS

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas åpner i dag det nye mobilnettet UMTS for kommersiell bruk.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas åpner i dag det nye mobilnettet UMTS for kommersiell bruk.

Endelig, på dagen fire år etter at UMTS-konsesjonene ble tidelt, får norske brukere mulighet til å ta i bruk teknologien.

(Les digi.nos sak fra 29.11.2000 om UMTS-tildelingen i boksen til høyre)

Det har lenge vært knyttet store forventninger til Telenors åpning av UMTS-nettet. Selskapet har lovet en lansering før jul, men holdt helt tett etterhvert som det har nærmet seg julehandeltider. Danmark og Sverige er allerede godt i gang med 3G-utbyggingen og en rapport fra Norsk Telecom viser at det finnes i alt 43 UMTS-nett i Europa i dag.

Ifølge en pressemelding fra Telenor vil nettet tilby rask overføring av informasjon og gi Telenor Mobils kunder mulighet for tredje generasjons mobiltjenester som videosamtaler og Mobil-TV. Ved åpningen er nettet utbygd i 70 byer og tettsteder i Norge.

- Det nye mobilnettet dekker ved åpningen omtrent halvparten av befolkningen, og vi lover å fortsette utbyggingen som planlagt, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor.

Ved lansering dekker Telenors UMTS-nett i overkant av to millioner mennesker i 70 byer og tettsteder. I mars neste år er det dekning i 132 byer og tettsteder, mens alle tettsteder med mer enn 200 innbyggere vil ha dekning i 2007.

Det som foreløpig ikke er klart er prisene, det skal Telenor detaljere ut i en pressekonferanse selskapet skal avholde klokken 12:00 i dag. En stresset informasjonssjef Esben Tuman Johnsen bekrefter at dagens GRPS-priser vil bli kuttet, men oppgir at detaljene vil bli offentliggjort senere i dag.

I sin pressemelding røper Telenor noe. I en introduksjonsfase vil videosamtaler være gratis for Telenor Mobils kunder. Mobil-TV og annen Internettbruk koster i en kampanjeperiode aldri mer enn maksimalt fem kroner per døgn for privatkunder. Vanlige samtaler takseres som i dag, avhengig av abonnementstype

UMTS-telefoner kan ikke på samme måte som GSM-mobiler flyttes fra et nett til et annet uten tilpasninger. digi.no har tidligere avslørt at Telenor har valgt og tilpasset Nokias UMTS-modell 6630 som eneste alterantiv til å begynne med. Med subsidier og uten moms vil Nokia 6630 koste 3000 kroner.

Her finner du dekningskartet for UMTS fra Telenor

Til toppen