Telenor lanserer IP-telefoni til småbrukere

Telenor serverer et IP-tilbud til mindre aktive telefonbrukere, men Telenor blir ikke billigst.

Telenor serverer et IP-tilbud til mindre aktive telefonbrukere, men Telenor blir ikke billigst.

Telenor lanserte i formiddag omsider sitt IP-telefoni-tilbud. Og det vil nok lokke svært mange vanlige kunder over, for månedsprisen er hyggelig lav i forhold til dagens priser på fasttelefoni.

Dermed har Telenor valgt å lansere et tilbud for den store gruppen kunder som ikke bruker fasttelefonen sin så mye. Telio og mange av de andre konkurrentene har satset på å lokke stor-praterne med en høyere, fast månedspris, men da fri bruk.

Telenor starter leveransen av IP-telefoni 11. april og tilbudet gjelder alle som har ADSL-linje fra Telenor.

Den faste månedspris på ganske hyggelige 49 kroner i måneden. Telenor tar seg i stedet betalt per samtale-minutt. Til sammenligning krever Telio 159 kroner i måneden, men gir da altså fri bruk, både i Norge og utlandet. Det er bare samtaler til mobiltelefoner som koster penger.

Her er Telenors brukspris, angitt i kroner per minutt:

Norgessamtaler hele døgnet kr 0,15

Telenor Mobil kr 1,19

NetCom kr 1,63

Tele2 Mobil kr 1,85

Samtaler til andre Telenor IP-telefonikunder er gratis.

Men det finnes billigere alternativer: For eksempel tilbyr IP24 Zero IP-telefoni til bare en faktura-avgift på 15 kroner måneden. Samtaler i Norge koster bare 9 øre minuttet. IP24s Zero-tilbud er også billigere når det gjelder samtaler til mobiltelefoner enn Telenors tilbud.

Telenor sukrer sitt tilbud med å gratis etablering og gratis flytting fra dagens telefonnummer. Men også Telenors kunder må betale en ekstra avgift i måneden når de kutter ut fasttelefonen.

Denne avgiften har Telenor fått lov til å innkreve med et argument om at kostnadene for å vedlikeholde fastnettet vanligvis tas over telefonregningen. Når denne forsvinner, kompenserer Telenor.

- Telenors tilbud bidrar til at kundene får større valgmuligheter, noe som er bra. Det som trekker ned er avgiften Telenor legger på bredbåndslinjen når du kutter ut fasttelefonen, påpeker teleanalytikere Tore Aarønæs overfor digi.no.

For velger man IP-telefoni kommer det til to nye kostnader. Den ene er påslaget på ADSL-linjen på 60-100 kroner i måneden. Dette legger Telenor på prisen de krever fra bredbåndsselskapet, men det varierer hvordan disse så krever dette tilbake fra sluttkundene. Selv legger Telenor på 60 kroner på ADSL-regningen til sine IP-telefonikunder som kutter fasttelefonen.

I tillegg må man kjøpe en adapter man setter mellom bredbåndsmodemet og telefonen. I Telenors tilfelle koster denne adapteren 569 kroner.

Mange brukere vil dessuten måtte bytte sin ISDN-telefon - IP-telefonadapterne takler bare vanlige, analoge telefoner.

Men uansette er det penger å spare når man sammenligner med dagens fasttelefoni som de fleste fortsatt har i dag. Telenor krever normalt 159 kroner i måneden for analog telefon og 239 kroner i måneden for ISDN. Så kommer samtalepriser på 22 øre i minuttet. Men selskapet tilbyr også abommementsformene Mini og Pluss, som er tilpasset henholdsvis de som ringer lite og de som ringer ekstra mye.

På denne Telenor-siden finner du mer informasjon om IP-telefoni-tilbudet.

Til toppen