TELEKOM

Telenor lanserer trådløst ADSL-erstatning

Helt overraskende lanserer Telenor Wimax til kunder som ikke kan få ADSL.

2. okt. 2007 - 13:35

Det var mye hype rundt Wimax - super-WLAN-teknikken som kan gi super-ADSL over avstander på 10-20 kilometer. Men siden auksjonen av lisensene her i Norge i 2005, har det blitt stille.

Det overrasker nok mange at Telenor i dag plutselig lanserer et tilbud. Tjenesten vil gi brukere hastigheter på 1,5 eller 2,5 Mbits, noe som tilsvarer en grei ADSL-linje. Tilbudet er ment til brukere som bor for langt unna telefonsentraler til å få ADSL.

Lanseringen er en kjærkommen lansering i Norge, hvor en mindre, men signifikant del av befolkningen fremdeles ikke har et bredbåndstilbud. Samtidig får nå Nordisk Mobiltelefoni og deres Ice-nett nå en ny og mektig konkurrent.

Det er snakk om såkalt stasjonær Wimax - 802.11d - men man trenger ikke lengre store parabol-antenner på veggen. Telenor har valgt et samarbeid med Airspan og bildet under viser et av deres alternativet - en bordantennen som brukeren knytter til PCen sin. Dette gjelder dog bare ved fri sikt, hvis ikke må det moteres en ekstern antenne på veggen.

Etableringsprisen er 798 kroner og inkluderer utstyret. Og man må få hjelp til å installere, noe som koster 600 kroner ekstra. Månedsprisene er 299 kroner for 1,5 Mbits og 349 for 2,5 Mbits. Men du kan ikke kjøpe deg abonnement for en måned eller to slik man kan med Ice-nettet, man må binde seg for minst et år.

Telenor kjøpte i sin tid 36 såkalte frekvensblokker for Wimax, noe de hevder er nok til å dekke hele landet, og de har inngått kontrakt med Airspan Networks om leveranse av Wimax basestasjoner.

Først ute med Wimax fra Telenor blir fastboende og hytteeiere på Trøndelagskysten. Når resten av landet er ikke bestemt. Telenor vil enten gjør dette selv eller i samarbeid med kommunene for å servere bredbånd til husholdninger som ikke har ADSL-tilbud.

Telenor har inngått kontrakt med Sør-Trøndelag fylkeskommune som gjelder kommunene Frøya, Hitra, Klæbu og Snillfjord. I tillegg til privatmarkedet vil også fiskeoppdrettsanlegg og annen næringsvirksomhet i området få bredbåndsdekning gjennom Wimax-tilbudet.

- En Wimax basestasjon er på størrelse med en bærbar PC, og kan monteres i en mast eller stolpe. Utbyggingen baseres på eksisterende infrastruktur, men det vil likevel ta noen måneder fra utbyggingen starter, til de første kundene er på nett via Wimax, sier Berit Svendsen, divisjonsdirektør i Telenor.

- Telenor vil tilby bredbåndstelefoni over WiMAX på et senere tidspunkt, sier Svendsen.

digi.no kommer tilbake med mer informasjon i denne saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.