Telenor lanserer turbo-3G i by og fjell

Telenor tar opp kampen mot Netcom og lover turbo 3G til de største byene, og i de mest folkerike skibakkene.

Telenor lanserer turbo-3G i by og fjell

Telenor tar opp kampen mot Netcom og lover turbo 3G til de største byene, og i de mest folkerike skibakkene.

På årets Electroworld-messe på Lillestrøm, lanserte Telenor det som på folkemunne gjerne blir kalt Turbo 3G.

Det er et uttrykk som gjerne brukes om 3G pluss HSDPA, en teknologikombinasjon som gir en teoretisk nedlasningshastighet på 3,6 megabit, og en opplastningshastighet på 384 kilobit.

Med trådløse teknologier vil som regel hastigheten ligge litt lavere i praksis. Telenor selv mener at kundene som regel vil oppleve hastigheter på mellom 0,5 og 1,5 megabit i sekundet.

I første omgang er det storbyene og noen utvalgte vintersportssteder som får glede av det nye tilbudet.

- Nå vil stadig flere oppleve at kvaliteten og hastigheten via mobilnettet er så god at du kan ta med deg bredbåndsopplevelsen også når du er på farten. Mobilt bredbånd er et ypperlig supplement til bredbånd over fastnett. Vi er inne i en ny epoke med bedre tilgjengelighet og brukervennlighet, sier Berit Kjøll, Telenors sjef for privatmarkedet i Norge.

Telenor sier at de åpner det oppgraderte nettet i de Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, samt på ytterligere 17 tettsteder, deriblant de største vintersportstedene i Norge.

Fra og med neste år skal Telenor gi turbo 3G tilgang i totalt 10 norske byer.

3G-tjenester har hittil ikke fått den responsen som Telenor hadde håpet på.

- 3G har ikke tatt av sånn som det burde, sier Atle Lessum, informasjonssjef i Telenor, til digi.no.

Problemet med "vanlig" 3G er at nedlastningshastigheten bare er på 384 kilobit. Da tar det gjerne to minutter å laste ned en sang, mens det med HSDPA bare tar 20 sekunder.

Telenor vil ikke oppgi hvor mange kunder som bruker 3G-tjenestene per i dag, men med turbo 3G forventer de en markant større etterspørsel etter avanserte mobiltjenester som for eksempel nedlastning av musikk, mobil TV og lydbøker.

Konkurrenten Netcom var tidligere ute med sin lansering, og før i dag hadde de en litt begrenset utbygging. Med dagens lansering håpet Telenor på å ta igjen forspranget, og gå forbi, men Netcom fortalte tidligere i dag at de vil ha oppgradert hele sitt 3G-nett til turbo 3G.

    Les også:

Til toppen