BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor leverer telelinjer til Somalia

Telenor International er en av flere aktører som bidrar til utbygging av Somalias telenett. I første omgang skal det settes opp et nett med en kapasitet på 8.000 abonnentlinjer.

Frode Eriksen
2. okt. 1997 - 19:09

Telenor har vært engasjert i Somalia i fem år, og har i samarbeid med Aerolite Telecom Somalia Ltd bidratt til at landet har etablert et telenett.

- Telenettet dekker det umiddelbare behovet for teletjenester i landet, sier prosjektleder for Somaliaprosjektet i Telenor Satellite Services, Brian Gundersen til digi.no.

Det er flere teleoperatører i sving i landet, spesielt i hovedstaden Mogadishu, der man finner 4-5 selskap som bygger ut hvert sitt nett.

Telenor har bestilt to nettverksløsninger fra norske Alcatel til en verdi av fem millioner kroner til utbyggingen. - Behovet for telekom er enormt i Somalia. Det vil i første omgang hovedsakelig bli satt opp "call centers". Da kan flere benytte seg av telefonene og somaliere som er bosatt i utlandet kan ringe hjem, sier salgssjef Roy Sterner i Alcatel Telecom Norway.

Somalias nærmere ni millioner innbyggere kan i dag knapt nok ringe hverandre eller de fire millioner landsmenn som er bosatt utenfor landegrensen.

Sterner sier at nettene vil styres av System 12 sentral. Gjennom disse kan man ringe både lokalt og internasjonalt. Den internasjonale trafikken vil gå via Intelsat via Eik jordstasjon, og formidles videre til det enkelte land. Det minimale, men allerede eksisterende mobil- og fastnettet som består av hoteller, bedrifter og internasjonale organisasjoner vil også bli tilsluttet denne sentralen.

De to sentralene vil bli plassert i to av Somalias største byer, i hovedstaden Mogadishu i sør og i Hargeisa i nord-vest. Alcatel regner med at sentralene vil bli operative i begynnelsen av neste år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.