Telenor lover å holde UMTS-løfter

Netcom satser på at Stortinget lar dem utsette milliardinvesteringene for sitt UMTS-mobilnett, men den sjansen tar ikke Ingvild Myhre.

digi.no kan i dag avsløre at Netcom har bremset den kostbare utbyggingen av sitt UMTS-mobilnett her i Norge. Selskapet hadde lovet en enorm utbygging i løpet av 2002, det andre utbyggingsåret. Men Netcom håper at Stortinget skal gi dem, Telenor og Tele2 en utsettelse når mobilmeldingen skal behandles i løpet av høsten.

Les også

For stortinget er under press. Man ønsker økt konkurranse i forhold til dagens GSM-duopol med Telenor og NetCom, men når Tele2 ikke bygger ut i lovet tempo, har Stortinget to valg: Ta tilbake Tele2s UMTS-lisens og dermed redusere konkurransen, eller gi Telenor og NetCom en utsettelse.


Mobilselskapene argumenterer både med mangel på UMTS-telefoner, uferdige tekniske standarder og ikke minst den økonomiske krisen i telebransjen. Men det siste argumentet er mindre effektivt i Norge fordi mobilselskapene slapp en knalldyr auksjon slik mobilselskapene i de fleste europeiske land brant seg på.

Nå går altså Netcom i Tele2s fotspor og bremser de dyre investeringene i master og tekniske utstyr. Men det gjør ikke Telenor.

- Vi har bedt Stortinget at vi får utsette våre utbyggingsløfter i 18 måneder. Men gambler ikke på at dette blir vedtatt og bremser derfor ikke utbyggingen. Skulle Stortinget si nei, vil vi kunne innfri løftene vi tidligere har gitt for 1. desember 2002, sier Sigurd Sandvin, informasjonssjef i Telenor Mobil til digi.no.

Men det er enklere for Telenor enn for Netcom å innfri løftene for andre utbyggingsår - Telenor var langt mer forsiktige i hva man lovet. Innen 1.desember i fjor hadde Telenor i henhold til sine konsesjonsløfter dekket 170.000 brukere i Oslo fordelt på bare 12 kvadratkilometer. Innen 1. desember i år skal Telenor ha økt dette til 1,49 millioner innbyggere fordelt på 5600 kvadratkilometer.

Netcom hadde lovet langt mer: 3,3 millioner innbyggere og 46.000 kvadratkilometer og har derfor mye mer å tjene på en utsettelse.

<a href="http://odin.dep.no/sd/norsk/aktuelt/konsesjoner/028021-990013/index-dok000-b-n-a.html">Her finner du hvor raskt de Telenor, Netcom og Tele2 lover å bygge sine UMTS-nett.</a>

Til toppen