Telenor må endre sine priser

Tormod Hermansen regner feil når han skal ha betalt fra sine konkurrenter, noe som straffer blant annet Tele2s kunder med titalls millioner kroner.

Tormod Hermansen regner feil når han skal ha betalt fra sine konkurrenter, noe som straffer blant annet Tele2s kunder med titalls millioner kroner.

Telenor ASA eier fremdeles kabel frem til alle hus og svært mange bedrifter. Selv om du har valgt en annen teleoperatør, er det Telenor som kobler over samtalen til denne operatørens nettverk.

Mulighetene dette gir Telenor og hva de kan gjøre er det stadig bråk om. I går kunne digitoday.no melde at tilsynet truer med bøter etter at de har avdekket juks med informasjonen fra Telenor når de setter over samtaler til andre operatører. Les saken: Tormod spionerer på ditt ringemønster

I dag har Post- og teletilsynet sendt et nytt pålegg til Telenor rundt samme tema. Analyser og regnskap fra Telenor viser at Telenor krever for mye av sine konkurrenter for å la samtaler gå gjennom sitt nettverk.

Tilsynet går jevnlig gjennom disse tallene, for Telenor er pålagt å gjøre dette arbeidet til "kostpris", det vil si kostpris pluss en mindre fortjeneste. Nå viser det seg at Telenor har krevd 21 prosent for mye i fjor. Et løst anslag tilsier at summen dreier seg om 100 millioner kroner.

Men samtidig har Telenor ikke tatt seg nok betalt for systemene de må ha for at andre teleselskaper skal kunne koble seg til deres nettverk, og her går Telenor med underskudd.
Samlet har Telenor tatt riktig betalt, men feilene straffer de største teleoperatørene.
Teleselskapene betaler faste avgifter for å koble seg til Telenor, uansett hvor store de er. Men avgiften for å sette opp samtaler prises på volum. Dette gjør at de store teleselskapene, særlig Tele2, har betalt for mye, og de minste operatørene har sluppet unna billigere enn de skulle.

Godtar Telenor Post- og teletilsynets regnestykker, blir det et nytt oppgjør om regningene fra 2000, der blant annet Tele2 trolig vil motta titalls millioner kroner.
Til toppen