Telenor må slåss mot bankene

Telenor-eide Pos System har vunnet en viktig seier mot bankenes datamonopol, men det egentlige slaget vil stå i butikkene og om prisen de betaler for kort-terminalene sine.

Tidligere denne uken offentliggjorde Konkurransetilsynet at monopolavtalene bankene har om bruk av Bankenes Betalingssentral (BBS) er ulovlig. Avtalen sikrer at alle datatransaksjoner mellom bankene i dag går gjennom BBS.

Pos System klaget og vant på at avtalen begrenser konkurransen. Det tidligere datterselskapet av Telenor er nå eid av Telenors investeringsselskap Telenor Venture (75 prosent) og de ansatte (25 prosent).

Selskapet mener at de med nyere teknikk og billigere datasystemer kan spare norske kunder og butikker for 100 millioner kroner i året. Men Pos System kan ha en hard kamp foran seg. Men selv om et marked åpnes, blir kampen mot den tidligere monopolisten hard - det vet Telenor alt om.

Her er hva Telenor Pos må klare:

Selskapet må overbevise bankene om at det vil lønne seg å bytte fra BBS til Pos System, selv om alle de store bankene er medeiere i BBS.

Pos System trenger en avtale med for eksempel EDB Fellesdata eller en bank. En slik avtale vil gi Pos tilgang til alle bankkontoer i Norge, og det vil la Pos sine kunder overføre penger mellom kontoene i Norge.

I dag betaler den enkelte kunde alt fra 2,50 kroner til ingenting når de bruker kortet sitt i butikken. Dette skyldes at BBS krever 60 øre av konto-eiers bank og 8 øre av butikkens bank. Men i tillegg legger mange banker på et solid påslag.

Dessverre hjelper ikke dette Pos System så mye, for den enkelte kunde har liten evne til å presse sine butikker til å bytte terminal. Pos må derfor overbevise den enkelte butikk om å bytte ut sin kortleserterminal. For de aller fleste butikker har i dag en terminal de leier av BBS.

Pos System lover mye lavere priser og bedre teknologi.

- Det er bankene som videreutleier BBS-terminalene. I snitt ligger prisen på 500 kroner i måneden, inkludert alt. Vi skal selge en kortterminal for rundt 3000 kroner og vil bare ta en mindre lisenskost i måneden. - Vi har konkrete kunder som vil kunne spare 20 millioner i året på våre billigere terminal-avtaler, forteller Pos System-sjef Bernt Rosli til digi.no.

Det er nok særlig om de store kjedene kampen vil stå. Disse vil også presse sine banker til å bytte over til Pos System for å redusere transaksjonsprisene.

Rosli forteller at Pos System-terminalene tilbyr en del tekniske fordeler. Blant annet krever BBS-terminalene et eget nettverk hvis butikken har flere terminaler. Systemet krever også en egen ruter. Pos-terminalene kan derimot bruke et eksisterende IP-nettverk eller analoge modemer.

Spørsmålet er hvordan BBS vil kunne klare å redusere sin kostnader og dermed sine priser fremover. Dette kan potensielt spise deler av prisfordelene Pos nå har.

Til toppen