Telenor måtte oppgi snikangrep

Thrilleren om Allianse ruller videre: Telenor har måttet gi opp sitt første forsøk på å få kjøpe konsulentselskapet og datasentralen. Nå får konkurrentene en ny sjanse.

Thrilleren om Allianse ruller videre: Telenor har måttet gi opp sitt første forsøk på å få kjøpe konsulentselskapet og datasentralen. Nå får konkurrentene en ny sjanse.

En rekke store norske og nord-europeiske dataselskaper skal på nytt slåss om det sørvestlandske dataselskapet Allianse.

Telenor har lenge arbeidet for å kjøpe selskapet, men offentliggjorde i dag at selskapet gir opp seg i første runde - nå skal det kjøres ny budrunde.

Telenor og etter hvert det delvis telenoreide EDB ASA har siden i våres forsøkt å kjøpe Allianse. Tidligere var Allianse driftssentralen til kommunene og fylkene på sørvestlandet, men etter hvert har selskapet blitt mer et konsulentselskap.

Striden inneholder etter hvert alle klassiske problemstillinger. Ifølge Dagens Næringsliv har det hersket strid mellom ledelsen i Allianse, de ansatte, eierne i Rogaland Dataholding, deleierne i Agderdata og Telenor. Bak Rogaland Dataholding (RHD) står Rogaland-kommunene.

Etter å ha fått nei til hele Allianse, kjøpte Telenor Agderdatas 34 prosent eierandel av Allianse, noe Rogaland Dataholding mente var et et bakholdsangrep. Krangelen om Agderdatas aksjer holdt på å bli en voldgiftsdom, men partene løste til slutt konflikten gjennom megling.

Det er ikke kjent hvorfor Allianse sier nei til Telenor - da digi.no ringte rundt til de involverte partene, ønsket alle å kjøle ned gemyttene. Svarene er svært knappe, i likhet med den pressemeldingen Telenor sendte ut: Partene vil ikke oppgi hva Allianse verdsettes til eller hvem som er potensielle kjøpere.

Men under press fra digi.no indikerer visekonsernsjef i Telenor AS, Jon Fredrik Baksaas og administrerende direktør Kjell Lunde i Allianse en verdi på 200-300 millioner kroner. Allianse har 350 ansatte spredd over fire kontorer fra Arendal til Stavanger.

Avtalen mellom Telenor og Rogaland Dataholding er at sistnevnte skal lete etter en ny eier. "Telenor forplikter seg til å selge til eventuell tredjeparts kjøper som RDH anser har det beste tilbudet." Jon Fredrik Baksaas understreker overfor digi.no at dette ikke utelukker Telenor, men at Rogaland Dataholding kan selge til andre konkurrenter.

Tidligere har europeiske Zema Group vært nevnt som interessert kjøper. Også finsk/svenske Tieto/Enator, Merkantildata og WM-data har vært nevnt som potensielle kjøpere. Alle disse aktørene er på handletur om dagen.

Til toppen