Telenor med kompromissløs eierfilosofi

Telenor kjøper seg opp til 61 prosents eierandel i det malaysiske mobilselskapet DiGi.com for over tre milliarder kroner. Samtidig foregår det en konsolidering av Telenors internasjonale mobilportefølje på 14 selskap. På sikt vil selskapet eie en kontrollerende aksjepost, eller selge seg ut.

I så måte er Telenors posisjon i DiGi.com sikret ved at Telenor mer enn oppfylte sitt tilbud til aksjonærene som innebar at Telenor ville overta aksjer slik at selskapet satt med inntil 61 prosent av aksjekapitalen.

Telenor kjøpte seg inn i selskapet i 1999 og betalte da vel 1,6 milliarder kroner for 33 prosent av selskapet. De neste 30 prosentene kommer på over tre milliarder kroner. DiGi.com er Malaysias tredje største mobilselskap med mer enn én million mobilabonnenter etter første kvartal i år.

Selskapet er ett av tilsammen 14 mobilselskap som Telenor er engasjert i utlandet og Norge. Tidligere i år ble strategien i Telenor Mobile Communications endret fra bare å være representert flest mulig steder, til å heretter eie en majoritetspost, eller selge seg helt ut.

Ifølge mandagens utgave av Aftenposten er Telenor også misfornøyd med at den veksten som kommer fram i selskapets deleide mobilselskap ikke synes så godt når analytikere skal sette verdien på Telenor. - Det er fantastisk vekst i disse selskapene som i dag verdsettes veldig lavt, sier Telenors mobilsjef, Arve Johansen, til avisen.

Blant de aksjepostene Telenor nå vurderer å finne en løsning på, gjerne i form av salg, er greske Cosmote der selskapet eier 18 prosent. Samtidig undersøker Telenor mulighetene for å kjøpe seg ytterligere opp flere steder, for eksempel i Danmark (Sonofon - 53 prosent), Ukraina (Kyievstar J.S.C. - 45 prosent) og Russland (VimpelCom - 27 prosent).

Til toppen