KORTNYTT

Telenor med kulturpris til Ingrid Lorentzen

Telenors kulturpris «Grenseløs kommunikasjon» for 2004 er tildelt dansekunstneren Ingrid Lorentzen.

I 1995 etablerte Telenor et eget kulturprogram som skal vise hvilke verdier selskapet står for. I år deles prisen ut for niende gang som denne gang går til ballerina Ingrid Lorentzen.

Lorentzen mottar prisen på 250.000 kroner for sin allsidighet som nyskapende scene - og dansekunstner.

- Vi er stolte over å kunne være med å løfte frem utøvere som har gjort en spesiell innsats for norsk kulturliv, slik Ingrid Lorentzen har, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas.

I juryens begrunnelse heter det blant annet at: «Årets prisvinner er en sjelden personlig scenekunstner, som gjennom teknisk allsidighet formidler sine roller med suveren innlevelse og musikalitet. Ingrid Lorentzen er en moderne ballerina, hennes høyde, autoritet og sensualitet bryter med det tradisjonelle».

Ingrid Lorentzen er utdannet ved Statens Balletthøgskole i Oslo og Svenska Balettskolan i Stockholm. Hun har vært ansatt ved Skånes Danseteater (tidligere Malmø-balletten) og er nå ansatt ved Nasjonalballetten der hun ble utnevnt til solist i år 2000. Ingrid Lorentzen har vært solist i en lang rekke forestillinger både i Norge og i utlandet.

Blant rollene som kan nevnes, er hovedrollen i «Svanesjøen» og tittelrollen i «Volven». Dessuten har hun spilt Kristin Lavrandsdatter under en oppsetning i Nidarosdomen, og Eva Linde i «Genanse og Verdighet». Prisvinneren hadde også hovedrollen som Desdemona i «Othello» og hovedrollen i «Place of Stone», som hun også mottok Kritikerprisen for.

Ingrid Lorentzen har også hatt den kvinnelige hovedrollen i spillefilmen «Lille Frøken Norge», og hun har deltatt i en rekke produksjoner for NRK - TV. For tiden er hun aktuell som Solveig/Den Grønnkledte i «Peer Gynt»-oppsetningen på Thorshovteatret i Oslo.

Juryen har bestått av representanter fra norsk kulturliv og Telenor: Kjersti Alveberg, Lars Saabye Christensen, Thorbjørn Harr og Kai Rosenberg. Komponist og professor ved Norges Musikkhøgskole, Bjørn Kruse, er juryens leder.

Tidligere prisvinnere er skuespiller Svein Tindberg, billedkunstner Wenche Øien, koreograf Kjersti Alveberg, sanger, musiker og komponist Kari Bremnes, forfatter og filmregissør Torun Lian, skuespiller Juni Dahr, forfatter Ingvar Ambjørnsen og den frie teatergruppen Verdensteateret.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.