BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor med milliardinvestering i Tyskland

Styret i Telenor går inn for at selskapet skal investere 3,2 milliarder kroner i et tysk mobil og fasttelefonnett. Investeringene skjer ved at Telenor kjøper 10 prosent i Viag Interkom GmbH, der tyske VIAG og British Telecom (BT) eier resten.

Frode Eriksen
15. apr. 1997 - 16:30

Det var i februar Telenor ble invitert av det tyske industrikonsernet VIAG og British Telecom (BT) til å kjøpe 10 prosent i selskapet Viag Interkom som har fått lisens til å bygge ut et fjerde mobiltelefonnett i Tyskland, basert på DSC-1800 standarden, samt et fasttelefonnett. Viag og BT er i dag de eneste eierne i Viag Interkom.

Viag Interkom opererer i dag med en aksjekapital på 32 milliarder kroner, der Telenors andel er 10 prosent. Til sammenligning har Telenor invester vel 2,3 milliarder kroner i sitt norske GSM 900 nett.

Telenor vil investere 900 millioner i år i utbyggingen i Tyskland.

Viag Interkom vil investere enorme beløp i et kombinert fast og mobiltelefonnett, og vil være det første selskapet i Tyskland som vil gi telefonbrukere et kombinert nett.

- Kombinasjonen gir Viag Interkom mulighet til å bli den første større teleoperatør som utnytter muligheten til å kombinere begge typer nett. Målet er at mobiltelefoni skal ha samme trafikkprisen som vanlig telefoni, og at mobiltelefoni i mange sammenhenger etterhvert vil erstatte den tradisjonelle fasttelefonen, sier visekonsernsjef i Telenor, Terje Thon.

Viag Interkom tar mål av seg å ha en markedsandel i det tyske telekommunikasjonsmarkedet på mellom sju og åtte prosent innen utgangen av 2007. Innen mobilkommunikasjon er målet en markedsandel på 20 prosent. Det tyske telemarkedet har i dag en mobildekning på sju prosent, tilsvarende nesten 30 prosent i Norge.

Fram til lanseringen om et år skal selskapet etablere 3.500 basestasjoner for mobilnett, fordelt på ti atskilte byområder. Utbyggingen blir raskere enn noe annet sted i verden hittil. Fullt utygd vil selskapet i år 2010 ha mer enn 10.000 basestasjoner og rundt 7.000 ansatte ved utgangen av året vil antall ansatte i selskapet ligge på rundt 1.700. Som en del av samarbeidet vil Telenor delta med både nøkkelpersonell og kompetanse.

Telenor samarbeider allerede med Viag om mobile tjenester i Østerrike og har en strategisk allianse med BT.

Telenors bedriftsforsamling skal også gi sin aksept til planene før de kan settes ut i livet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.