JUSS OG SAMFUNN

Telenor mistenkt i to ulike saker

Derfor felles razzia fra både ESA og Konkurransetilsynet.

To kontrollorgan gikk til razzia mot Telenor. - Konkurransetilsynet undersøker sin sak og vi undersøker vår, sier direktør Per Andreas Bjørgan i ESAs avdeling for konkurranse og statsstøtte.
To kontrollorgan gikk til razzia mot Telenor. - Konkurransetilsynet undersøker sin sak og vi undersøker vår, sier direktør Per Andreas Bjørgan i ESAs avdeling for konkurranse og statsstøtte. Bilde: Pascal Broze/ESA
4. des. 2012 - 13:58

(digi.no): Klokken ni tirsdag morgen gikk kontrollører fra EFTAs overvåkningsorgan ESA og det norske konkurransetilsynet til razzia mot Telenor på Fornebu.

- Grunnen til at begge kontrollmyndighetene går til aksjon er at det dreier seg om to forskjellige saker. Konkurransetilsynet undersøker sin sak og vi undersøker vår.

Det forteller ESA-direktør Per Andreas Bjørgan, som leder avdeling for konkurranse og statsstøtte, til digi.no.

- Jeg kan ikke si hva som er bakgrunn, men kontrollen vår gjelder altså mobilmarkedet på både grossist- og sluttbrukernivå. Vi har opplysninger som kan tyde på overtredelse av artikkel 43 eller 54 i EØS-avtalen, sier Bjørgan.

De aktuelle artiklene (53) forbyr konkurransebegrensende avtaler mellom foretak eller beslutninger truffet av sammenslutninger av foretak, mens (54) setter et forbud mot at et eller flere foretak utilbørlig utnytter sin dominerende stilling.

Konkurransetilsynet opplyser på sin side at forholdet de gransker er mistanke om brudd på konkurranseloven, med bakgrunn i Telenors virksomhet i mobilmarkedet i Norge.

Ingen av kontrollorganene ønsker foreløpig å gå nærmere inn på mistankene.

- Dette er foreløpige etterforskningsskritt. Du kan ikke tolke ut ifra dette noe om det endelig utfallet av saken, sier den norske ESA-sjefen.

Bjørgan sier det er vanskelig å svare på når de kan gi mer informasjon. - Slike konkurransesaker er store og komplekse saker. De tar ofte tid.

- Det som vil skje nå, etter hvert som denne aksjonen er ferdig, er at vi vil begynne å systematisk artbeide oss gjennom materialet vi har tatt kopi av. Den videre saksgangen er avhengig av hva vi finner.

I skrivende stund foregår bevissikringen fremdeles på Fornebu, fem timer etter at den uanmeldte aksjonen begynte.

OPPDATERT:

Nå bekrefter også Konkurransetilsynet at dagens dramatikk i Telenor-bygget dreier seg om to ulike saker.

- Konkurransetilsynets og ESAs bevissikringer gjennomføres uavhengig av hverandre, og som ledd i behandlingen av to separate saker hos hver av myndighetene, skriver tilsynet i en oppdatert pressemelding.

Høyt bøtenivå

Dersom Telenor har gjort seg skyldig etter ESAs mistanke om brudd på konkurranselovene, så risikerer de skyhøye bøter. Faktisk så mye som 10 prosent av telegigantens årlige omsetning, som i fjor var på 98,5 milliarder norske kroner.

- Det gjelder i alle konkurransesaker generelt. Vi har myndighet til å treffe vedtak om at konkurransestridig adferd må opphøre, og har kompetanse til å utstede bøter. De utmåles i henhold til overtredelsen, maksimalt oppad til 10 prosent av foretakets totale omsetning, sier Bjørgan.

Han skynder seg å legge til at bøtenivået normalt ligger godt under dette.

Har du tips til denne saken – kontakt redaksjonen på mail eller telefon 40 60 10 30.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.