BEDRIFTSTEKNOLOGI

Telenor nedgraderes nok en gang

Nå er det kredittratingbyrået Standard & Poor's sin tur til å nedgradere Telenors kredittrating. Samme nedgraderingsbølge slår nå over Europa og vil også ramme viktige underleverandører som Nokia og Ericsson.

Frode Eriksen
16. jan. 2001 - 13:47
Standard & Poor's reduserer ratingen med tre trinn AA til A på Telenor melder selskapet i en pressemelding. Telenor har i likhet med store deler av telekombransjen i Europa stått på listen over selskap en vurderer ratingen til. Riktignok er Telenor borte fra listen nå, altså med lavere rating.

Ifølge selskapet gjenspeiler nedgraderingen Telenors økte risiko etter den internasjonale ekspansjonen, samt til forventningene en har til selskapets investeringer.

For Moodys og Standard & Poor's er i full gang med å justere kredittratingen til de fleste av de europeiske teleselskapene. Telenor fikk sin rating justert ett hakk ned hos Moody's før helgen, men selv om akkurat denne nedjusteringen har sin årsak i at selskapet ikke lenger er 100 prosent statseid, er det andre som merker gjeldsproblemene atskillig kraftigere.

For ratingbyråene justerer nå ned de fleste europeiske teleselskapene, basert på økt bekymring for at selskapene ikke skal kunne betale tilbake gigantiske låneopptak utført for å kjøpe dyre UMTS-mobillisenser i statlige auksjoner. Dette er tilfellet i Storbritannia og Tyskland der teleselskapene tilsammen betalte 700 milliarder kroner for lisensene, men også i vesentlig grad i Italia og Nederland selv om prisene der var lavere.

En konsekvens av dette er at selskapenes viktigste underleverandører, der Nokia og Ericsson er viktige, også dras med i dragsuget. Et viktig moment til dette er også at mobilprodusentene sier seg villig til å yte kort og langsiktig kreditt til mobiloperatørene, dels nettopp fordi selskapene med dårligst økonomi får så dårlige lånevilkår.

- Spørsmålet er hvor stor del av investeringen som deres kunder kommer til å kreve at de skal stå for, sier Associate Director på Standard & Poor´s i Stockholm, Louis Landeman, til Dagens Industri.

Dette er dårlige nyheter spesielt for Nokia og Ericsson som henholdsvis 26. og 30. januar presenterer sine resultattall for året 2000.

Og fordi Ericsson er sterkest på mobilnett, og det er der en oftest vil finne leverandørkreditt, er det paradoksalt nok på grunn av Ericsson sterkeste virksomhet, at selskapet risikerer nedgradering.

Moody´s har ikke bare justert Telenor ned, men også finske Sonera, og vurderer nå å gjøre det samme med Tele Danmark og Telia.

Standard & Poor's mener det er positivt at Telia ikke har deltatt i UMTS-auksjoner rundt om i Europa, men vurderer nå nedgradering for Telenor, Tele Danmark og Sonera på grunn av usikkerheten rundt UMTS-utviklingen.

Men de nordiske teleselskapenes gjeld er liten i europeisk sammenheng. British Telecom sliter med en gjeld på nær 400 milliarder kroner, som nå trolig fører til redusert aksjeutbytte fra og med i år. Europas største teleselskap, Deutsche Telekom, har mer og ta av og dermed større gjeld på nær 500 milliarder kroner.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.