JUSS OG SAMFUNN

Telenor nekter for forskjellsbehandling

Telenor kobler seg av NIX, men nekter for å bryte med nettnøytralitets-prinsipper.

20. juni 2007 - 10:41

Fra 1. juli i år går Telenor over fra å utveksle datatrafikk med andre internettleverandører gjennom Norway Internet eXhange (NIX) på Blindern, til å inngå direkte avtaler med hver enkelt leverandør.

Det har skremt mange, fordi det kan få store følger for internetts fremtid. Telenor mener imidlertid at ingenting har forandret seg, og at de ikke på noe som helst vis har brutt med prinsippene for nettnøytralitet.

- Det er riktig at vi har trukket oss fra NIX fra 1. juli. Vi har sagt opp avtalen med NIX. Det gjorde vi i desember i fjor, sier Arild Johannesen, kommunikasjonssjef i Telenor, til digi.no.

Et av hovedspørsmålene rundt netnøytralitet, er om innholdsleverandører blir nødt til å betale en ekstraregning til internettleverandørene for at brukerne skal få god tilgang til innholdsleverandørens tjenester.

På direkte spørsmål fra digi.no, garanterer Johannesen at Telenor ikke vil ta betalt av innholdsleverandører for at deres brukere skal få god tilgang, uavhengig av hvilken internettleverandør brukerne har.

Det Telenor tar betalt for, er å tilby bedre Quality of Service på linjene til de kundene som kjøper sin internettkapasitet fra Telenor.

Johannesen trekker frem TV2 som et eksempel. De er en kunde av Telenor som betaler ekstra for å få bedre Quality of Service på sine linjer, blant annet fordi de satser mye på bredbåndskrevende video.

Det er en ekstratjeneste de har tilbudt lenge. Kapasiteten de betaler ekstra for, går bare ut til internett, og det er ingenting i avtalene som diskriminerer mellom forskjellig sluttbrukeres tilgang til tjenesten. Brukere får like god og rask tilgang uavhengig om de er bredbåndskunde hos Telenor, Nextgentel, eller noen andre.

Det påvirker heller ikke brukere som prøver å aksessere innholdstjenesten fra en internettleverandør i et annet land.

- Dette er ikke noe policy skifte fra Telenor. Vi har bare droppet de siste 20 prosentene som går gjennom NIX, sier Johannesen.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.