TELEKOM

Telenor Norge vil løse innendørsdekningen

Med dårlig innendørsdekning fra mobilnettet vil WiFi redde situasjonen.

En god dag på jobben: Adm. direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen, har mange nyheter til de norske mobilkundene fremover. Ikke minst for de som sliter med dekningen innendørs.
En god dag på jobben: Adm. direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen, har mange nyheter til de norske mobilkundene fremover. Ikke minst for de som sliter med dekningen innendørs. Bilde: ORV
24. feb. 2016 - 09:03

BARCELONA (digi.no): Telenor Norge benyttet anledningen under Mobile World Congress til å annonsere slutten på dårlig innendørsdekning. Ikke bare vil de løse problemet ved å la telefonene kommunisere via kundenes egne mobiltelefoner, de vil også gi dem veldig mye bedre samtalekvalitet.

Det er teknologi som er utviklet i forbindelse med 4G som nå kommer til unnsetning: Voice over…. kommer i to versjoner. Én over LTE (Long Term Evolution), altså mye omtalte VoLTE, og en litt mindre omtalt variant; VoWiFI.

Mange med VoLTE

– Svært mange av våre kunder har allerede tilgang til VoLTE. Rundt regnet to prosent av kundene, rundt 70 000, som har nyere telefoner fra Sony og Samsung har nå tale over 4G. Apple vil komme med en systemoppgradering, sannsynligvis i løpet av våren, som gjør at de får støtte i sine nyere telefoner, sier adm. direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen.

Hun peker på at bruken av 800 MHz-båndet også bidrar til bedre innendørsdekning. Signalene trenger litt bedre inn i bygninger enn 900 MHz og høyere frekvenser, men av og til er det dårlig uansett. Da kommer søsterteknologien VoWiFi til unnsetning. Den vil dukker opp i andre kvartal i år og igjen er det nye telefoner fra Samsung og Sony som kan bruke den i starten.

– Både VoLTE og VoWiFi har sømløs handover mellom hverandre fra starten. Programvaren i terminalen vil vurdere signalstyrken i nettene og avgjøre når den skal bytte. Men det innebærer at det er 4G-dekning når man kommer ut. Er det ikke det vil samtalen brytes. Det er ikke handover til 2G og 3G, sier Svendsen.

Bedre lyd, kjappere oppkobling

– Begge teknologiene vil ha den samme stemmekodeken som brukes i 3G-nettet, AMR-WB, som markedsføres om HD Voice. Det betyr en helt annen samtalekvalitet enn den game smalbåndskodeken. Dessuten vil samtalene koble seg opp på et par sekunder. På slutten av dette året regner vi med at rundt en million kunder i Norge vil bruke VoLTE og VoWiFi, sier mobilsjef i privatmarkedet Bjørn Ivar Moen.

Han sier at det ikke spiller noen rolle hvem som leverer WiFi i boligen, men Telenor vil innføre en samtaleprioritering i de nettene de leverer slik at tale ikke forstyrres av andre som bruker forbindelsen.

Mer 4G

I dag har selskapet 343 kommuner med 4G-dekning og den skal opp i raskt tempo. På slutten av neste år vil de ha teknologien på 7600 basestasjoner og da vil befolkningsdekningen på 4G øke fra 93,5 prosent i dag til 99,8 prosent. Det vil gi en dekning av Norges areal på 85 prosent og det er litt mer enn det Telenor oppnår med 2G i dag.

Mer pluss

Telenor Norge mener de nå har en solid ledelse på det de kaller 4G+, det vil si der de spleiser to frekvenser for å øke bitraten mellom nettet og basestasjonen. Med 4G+ øker hastigheten til opptil 300 Mbit/s.

– Nå kommer vi med teknologien med det vi kaller 4G++ og som innebærer at vi spleiser tre ulike bånd. Det vil øke kapasiteten til 450 Mbit/s og gi oss en bedre utnyttelse av nettet, sier teknologisjef i Telenor Norge, Christer Eneroth. I løpet av første kvartal vil vi ha teknologien på rundt 650 basestasjoner i 50 kommuner.

Men det stopper ikke der. Eneroth peker på at LTE Pro er definert som en standard som kan spleise hele 32 ulike bånd, eller deler av bånd. Den kan til og med benytte WiFi for å øke hastigheten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.