Telenor og BT til himmels

Telenor og British Telecom (BT) går i tospann når de lanserer satellittelefonen Mobiq. Målet for i år er å selge mellom 1000 og 2000 terminaler. Men det er bruken av telefontejnesten som selskapene skal tjene penger på.

Telenor og British Telecom (BT) går i tospann når de lanserer satellittelefonen Mobiq. Målet for i år er å selge mellom 1000 og 2000 terminaler. Men det er bruken av telefontejnesten som selskapene skal tjene penger på.

På en solid presselansering torsdag ble Mobiq lansert som er foreløpig høydepunkt for satellittetefoni, og da først og fremst på grunn av terminalens størrelse. 2,3 kilo er nok for å få kontakt med det meste av verden enten det er snakk om tale, fax eller datakommunikasjon, inkludert e-post og voice/fax mail.

BT og Telenor er ikke alene om å selge denne tjenesten. Allerede nå er det klart at de øvrige nordiske teleoperatørene, TeleDanmark, Telecom Finland, Telia og Telecom Island vil tilby disse tjenestene i sine respektive land i løpet av våren.

Men det er BT og Telenor som i fellesskap har utviklet denne tjenesten. - I utgangspunktet er dette 50/50 fordeling mellom Telenor og BT på utviklingssiden, sier markeds og PR-sjef i Telenor International, Fredrik Grindland til digi:tele.

Kommunikasjonen skjer via fire satellitter i Inmarsatsystemet. Tre av satelittene er allerede i geostasjonær bane med full dekning. En fjerde satellitt blir skutt opp i løpet av våren og skal styrke dekningen over det amerikanske kontinentet, Vest-Afrika og Vest-Europa. Det er bare Nord-Grønland, New Zealand og polene som ikke dekkes av Mobiq.

Signalene blir distribuert videre i det internasjonale telenettet via jordstasjoner for Inmarsat-satellittkommunikasjon. Eik jordstasjon, som drives av Telenor på vegne av de nordiske land, videreformidler i dag 20 prosent av Inmarsat-trafikken. I tillegg kommer BTs jordstasjoner, Goonhilly og Netly.

Men først og fremst skal Mobiq være enkel.- Mobiq kommer til å få en stor betydning for personlig kommunikasjon, sier markedssjef i Telenor Satellite Services, Geir Mørk.- Dette blir ikke bare en telefon for ekspedisonsledere, kraftutbyggere og journalister som reiser til avsidesliggende steder. Dette blir også telefonen for forretningsfolk som har opplevd begrensninger ved vanlige landbaserte og mobile teletjenester, sier han

- Mobil er i dag den rimeligste satellitt-tjenesten å få. I enkelte land med ekstreme teletakster er kan Mobiq være blilligere i bruk enn det lokale telenettet. Dekningsområdet er dessuten bra. I dag dekker valig mobiltelefoni 15 prosent av jordens overflate. Mobiq dekker 85 prosent, sier Mørk.

Mobiq koster USD 3.850. Takst per minutt er USD 3. Månedlig abonnementsavgift USD 25. Samtaler til steder utenfor Nord-Europa, USA og Canada får et tillegg i prisen på USD 0,5.

Og lurer du på navnet Mobiq?

Markedssjef Mørk gir denne forklaringen: - Vi brukte tid på navnet i og med at det skal klinge over hele verden. Det skal også forbinde med en mobil måte å telefonere på som også er intelligent. Mob-iq ble svaret.

Til toppen