Telenor og DnB starter portal, angriper SOL

Gigantene Telenor og DnB skal sammen lage Norges største Internett-markedsplass. Nyheter og tjenester skal serveres til PC-er, mobiltelefoner og andre nettmaskiner.

På en pressekonfranse i formiddag trakk DnB og Telenor, to av de største selskapene i Norge, lakenet av sin plan for en ny gigant-portal. Sammen skal de to selskapene lage en Internett-side som tilbyr sikker Internett-handel, nyheter og annet innhold for alle typer datamaskiner og mobiltelefoner.

Av frykt for lekkasjer avdukes planene selv om de er langt fra ferdige. Det viktigste er kanskje at de to selskapene ikke utelukker noen ting, verken når det gjelder partnere, innhold og eierskap. Dette er den andre store avtale DnB gjør på to dager. I går signerte banken avtale med Posten og Andersen Consulting. Gigantene etablerer e-handelsselskap

Telenor og DnB de to har enorme ambisjoner.

- Norge har ligger bak Sverige på Internett-handel. Vi slår derfor våre krefter sammen for å gi Norge et løft på Internett-handel. Vi skal bringe trygg Internett-handel hjem i stuene vil vanlige folk, sier visekonsernsjef i Telenor, Jon Fredrik Baksaas.

Det er Knut Oppegaard, tidligere produktsjef i Telenor Mobil, som skal lede det nye selskapet. Foreløpig er han eneste ansatt, men skal få 100 millioner kroner og regner med å ha ansatt opp mot 50 mennesker i løpet av året. Foreløpig har selskapet ikke fått et navn.

Den nye portalen blir en tøff konkurrent til Sol (Scandinavia Online), Spray og de andre startsidene. I tillegg til nyheter og annet innhold, vil portalen kobles sammen med en rekke banktjenester.

- Vi tror en av hovedgrunnene til at Internett-handel i Norge ikke har kommet lengre frykten for å bli svindlet. Vi skal lage en enkel løsning som sikrer trygg bankbruk og netthandel uten bruk av sikkerhets-kalkulator, sier Svein Aaser, toppsjef i DnB.

- Den første versjon av portalen vil åpne mot slutten av året. Den vil ikke levere innhold til alle typer maskiner, PC og mobiltelefon kommer først.

Her er hva den nye portalen skal servere:
Nyheter og annet "trafikkdrivende" innhold.

Internett-handel

Nettbank

Regninger via epost

Varslingstjenester

Alt dette skal du kunne få via PC, mobiltelefon,

PDA, skjermtelefon og digitalt TV

Men en ting er sikkert - det nye selskapet har fått to svært rike eier som ikke er så hissige på å kreve overskudd. Under presentasjonen gikk det frem at Telenor og DnB er mest interessert i mer teletrafikk og salg av banktjenester. Når den nye portalen kan vise til et overskudd er ikke fokus nå.

- Vi har enda ikke bestemt oss for hvordan vi skal tjene penger - om omsetningensveksten kommer i det nye selskapet eller hos eierne er ikke så interessant, sa Baksaas. På spørsmål fra digi.no svarte han at bannerannonser ikke vil være store inntektskilden, men at rubrikkannonser er et mulig satsningsfelt.

Lanseringen av den nye portalen setter Telenor-sjef Tormod Hermansen i en kinkig trippelrolle:
Han er både styremedlem i DnB, en av de tre eierne i Sol og blir en av de to eiere i den nye portalen som blir en konkurrent til Sol.

- På grunn av hans dobbeltrolle informerte vi Hermansen først i går, forteller Baksaas.

På spørsmål fra digi.no om hva Hermansen sa om at hans eget selskap nå skaper en ny sterk konkurrent til Sol mens Sol planlegger en børsnotering, sa Baksaas.

- "Du får se på hva Telenor eier av Sol. Der ligger kanskje svaret".

Skal man tolke dette, er eneste naturlige forklaring at når Telenor bare eier 21 prosent av Sol, er ikke det nok til å holde dem unna etableringen av nye konkurrenter.

-Jeg er ikke overrasket, det er en interessant konstellasjon, men vi har alltid levd med at våre store eiere også er store konkurrenter av oss, sier Kristin Skogen Lund, sjef for Sol Norge til digi.no.

Under pressekonferansen understreket de to selskapene at de selv har mer enn nok penger, men de ville ikke utelukke en fremtidig børsintroduksjon av det nye selskapet.

Les mer om:
;